Kontroverzni simbol „Z“ ruske vojske bio je predmet mnogih rasprava od izbijanja rata u Ukrajini. Njegovo točno značenje još je uvijek nejasno. Nekoliko njemačkih saveznih pokrajina sada je objavilo kaznene posljedice zbog nošenja identifikacijske oznake ruske vojske.

Bavarska i Donja Saska odvažile su se prve. Svatko tko u javnosti nosi „Z“, simbol podrške invaziji na Ukrajinu, prijeti novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine. Sjeverna Rajna-Vestfalija također je u nedjelju objavila da će ispitati moguće kazne. „Ruski agresivni rat protiv Ukrajine, koji krši međunarodno pravo, uzrokuje neopisivu patnju. Ne razumijem kako se ti zločini mogu dijeliti ili odobravati“, rekao je ministar unutarnjih poslova Sjeverne Rajne-Vestfalije Herbert Reul (CDU) u intervjuu za „Rheinische Post„.

U Njemačkoj se teško ozlijeđene ratne žrtve liječe u njemačkim klinikama prvi put od ruske invazije na Ukrajinu. Potvrdio je to ministar zdravstva Karl Lauterbach u nedjelju u intervjuu za „Bild TV„. Riječ je o ljudima kojima je potrebna vrlo intenzivna njega i koji moraju biti raspoređeni u ustanove intenzivne njege, rekao je političar SPD-a. No, radi li se o vojnicima ili civilima, nije želio otkriti. Teško ozlijeđeni su tijekom vikenda avionom prebačeni s poljskog teritorija u Njemačku i raspoređeni po saveznim pokrajinama. „Sada će biti više„, nastavio je Lauterbach. Njemačka ne samo da opskrbljuje oružjem, već i pomaže gdje može.

Za redovne, točne i provjerene informacije, pratite nas na Facebooku.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime