Danas je zadnji dan u ovoj godini točnije Silvestrovo, prema kalendaru svetaca Rimokatoličke crkve, ovo je dan sjećanja na svetog papu Silvestra I.

Festival na kraju godine slavio se već u Rimskom Carstvu, prvi put početkom 153. godine  pr.  Krista. Kada je početak godine odgođen s 1. ožujka na 1. siječnja. Običaj da se godina počinje nakon desetog mjeseca bio je rimski. Mjeseci za Gaja Julija Cezara – srpanj – i Augusta – kolovoz – uvedeni su kasnije.

Vatreni festivali na prijelazu godine sežu do germanskih naroda. Asocijacija kraja godine na ime Silvester (dt. Šumski čovjek, od latinskog silva šuma) seže u 1582. godinu. Tada je reforma gregorijanskog kalendara pomaknula posljednji dan u godini s 24. prosinca na 31. prosinca, godišnjicu smrti pape Silvestra  I.

Od 813. godine i liturgijski kalendar taj dan navodi kao svoj imendan. U nekim područjima Njemačke dan se takoreći kao pandan sljedećem novogodišnjem danu naziva i Stara godina, „Stara godina“, u Austriji (regionalno) kao i u Hrvatskoj također Stara godina. Također na nizozemskom se uglavnom zove Oudejaarsavond, a samo alternativno i doček Nove godine. Na španjolskom: Nochevieja (lit. 31. prosinca zove se Nova godina na sljedećim jezicima: talijanski Notte di San Silvestro, francuski Réveillon de la Saint-Sylvestre, poljski Sylwester, češki Silvestrovské oslavy, njemački Silvester).

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime