Možda zbog otvaranja tržišta rada, možda zbog geografske blizine domovini ili iz nekih trećih razloga, u zadnje vrijeme bilježi se povećan interes brojnih Hrvata za preseljenjem iz Njemačke u Austriju. Naši čitatelji su nas pitali o procedurama, zakonima i prednostima takve odluke a mi smo istražili i donosimo vam neke odgovore na vaša pitanja.

Zašto Austrija?

Austrija je zemlja čije su prirodne pogodnosti nadaleko poznate. Alpski i predalpski krajolik daje ovoj zemlji poseban čar a gradovi poput Beča, Innsbrucka ili Salzburga pružaju mogućnosti za ostvarivanjem visoke kvalitete života. Uz to ova zemlja nudi odličan i vrlo fleksibilan obrazovni sustav, koji za svakog nudi ponešto. Dobri radni uvjeti, odličan zdravstveni sustav i bogat kulturni i sportski sadržaj proširuju listu već navedenih prednosti. U odnosu na Njemačku, Austrija se često navodi kao zemlja čišće prirode i bolje socijalne politike, što su nam neki naši čitatelji i potvrdili. S obzirom na to da je i Austrija članica EU-a, velikih birokratskih zapreka prilikom preseljenja neće biti. Prednost koju ne smijemo zaboraviti je i isti jezik u obje zemlje, mada pojedini dijalekti mogu malo otežati sporazumijevanje. Uz sve olakotne okolnosti, ipak postoje stvari koje trebamo znati i na koje trebamo pripaziti.

Tko ima dobre šanse za zapošljavanje?

Iako je pandemija Covid-19 uzdrmala i austrijsko gospodarstvo, potraga za radnom snagom u mnogim sektorima ne jenjava. Hrvati su u Austriji na relativno dobrom glasu i prilike na tržištu rada za naše sunarodnjake izgledaju dosta dobro. Radni uvjeti se i ne razlikuju uvelike u odnosu na Njemačku. Kada se usporedi visina neto plaće, može se primjetiti da su plaće u Austriji nešto niže u odnosu na Njemačku, dok su socijalna davanja ipak znatno viša. Što se radnog vremena i odmora tiče, okvirne vrijednosti su 38,5 radnih sati tjedno i 5 tjedana plaćenog odmora godišnje. Također, u Austriji ćete godišnje dobiti 14 plaća – dva puta godišnje ćete dobiti duplu plaću (najčešće prije Božića i prije ljeta), a ako radite u javnom sektoru, dobivat ćete najčešće 1,5 plaća svako tri mjeseca.

Posebno traženi poslovi u Austriji su:

  •  inženjeri
  •  IT- specijalisti (programeri, web dizajneri)
  •  radnici u njegovateljstvu
  •  radnici u građevini, gastronomiji i hotelijerstvu (posebno zimi na skijalištima)

Kako i gdje tražiti posao, možete pronaći u našem savjetniku. Samo kliknite ovdje.

Birokratske procedure

Kako smo već pisali na našem portalu, od 1.7. ove godine nema više nikakvih restrikcija za hrvatske državljane kada su pitanju radne i boravne dozvole. Svaki hrvatski državljanin moći će se bez posebnih dozvola i procedura doseliti u bilo koji austrijski grad i jednako slobodno će se moći zaposliti. Ako imate njemačko državljanstvo, također uživate sve slobode. O austrijskom državljanstvu možete razmišljati nakon deset godina neprekidnog boravka u toj zemlji. Dvojna državljanstva u principu nisu dozvoljena. Jedna stvar koju ne smijemo zaboraviti je i činjenica da vas Republika Austrija nakon uzimanja državljanstva sve do vaše 35. godine (ako ste muškarac) može pozvati na služenje vojnog roka…

Što moram obaviti prije napuštanja Njemačke?

Svaka selidba, posebno ona u drugu državu, mora biti dobro pripremljena i ništa ne smije biti prepušteno slučaju. Dosta stvari možete obaviti već u Njemačkoj, a neke ipak tek pri dolasku u Austriju.

U Njemačkoj morate riješiti slijedeće:

– Dokumenti: onaj tko napušta Njemačku, dužan je odjaviti svoju adresu u svom lokalnom ili gradskom uredu (Einwohnermeldeamt). Potvrda o odjavi adrese je dokument koji ćete trebati i kada dođete u Austriju. Naravno, i ostali dokumenti poput rodnog lista ili putovnice ne smiju nedostajati. Za sam ulazak u Austriju dovoljna vam je osobna iskaznica (pripazite ipak na posebne regulacije za vrijeme aktualne epidemije korona virusa). Što se tiče vozačke dozvole, i njemačka i hrvatska vozačka dozvola vrijede u Austriji i priznate su u potpunosti. Ako ipak želite austrijsku vozačku, zahtjev možete predati u svakom nadležnom uredu (Führerscheinbehörde). Procedure su jednostavne i brze a troškovi iznose oko 90 €.

– Mirovina: Između Njemačke i Austrije postoji već desetljećima ugovor o mirovinskom osiguranju. Time je omogućeno međusobno priznanjavnje radnog staža odnosno uračunavanje radnog staža u Njemačkoj za pravo na mirovinu u Austriji.

Mirovinski sustav u Austriji sastoji se od tri stupa. Prvi stup je ujedno obavezan za sve. To je onaj zakonski dio koji vam se mjesečno odbija od vaše bruto plaće. Drugi stup čini interno mirovinsko osiguranje nekog poduzeća, dakle eventualni ugovor između Vas i poduzeća o uplaćivanju dodatnih sredstava u mirovinski fond. Veća poduzeća često sklapaju kolektivna mirovinska osiguranja. Treći stup čine privatna uplaćivanja, koja osobno sklapate sa osiguravajućom kućom po vašem izboru.

– Prijevoz stvari: zahvaljujući činjenici da su obje zemlje članice Europske Unije, prijevoz stvari u pravilu ne vuče nikakve birokratske komplikacije. Vaše osobne stvari poput recimo namještaja prevozite bez potrebe prijavljivanja carini. Jasno je da i ovdje postoje izuzeci, pa ako recimo legalno posjedujete oružje u Njemačkoj, obavezno se raspitajte o legalnosti istog u Austriji.

Što treba činiti u Austriji?

– Traženje stana: prije nego što krenete tražiti stan u Austriji, opremite se strpljenjem. Izbor zaista nije velik, potražnja je ogromna pa samim time su cijene, posebno u većim gradovima, vrlo visoke. Uračunajte dakle dovoljno vremena (ako je moguće i nekoliko mjeseci) za traženje vama idealnog stana. Tu temu smo također obradili u našem savjetniku, pa kliknite ovdje za više konkretnih informacija.

– Otvaranje žiro računa: jedno od najčešćih pitanja koje se postavlja je mogućnost otvaranja bankovnog računa bez prijavljene adrese u Austriji. Otvaranje računa ide brzo i jednostavno: sve što vam treba je putovnica ili osobna i prijava boravka. Ako još uvijek nemate prijavljenu adresu u Austriji, banke će u pravilu prihvatiti i vašu njemačku adresu.

– Zdravstveno osiguranje: za razliku od Njemačke, gdje imate izbor sklapanja javnog ili privatnog zdravstvenog osiguranja, u Austriji morate biti osigurani u jednom od javnih osiguranja. Ako radite za neko poduzeće, u pravilu ćete biti osigurani u Austrijskoj zdravstvenoj kasi (Österreichische Gesundheitskasse), dok su privatnici i zaposlenici u javnoj upravi osigurani u drugim javnim osiguranjima. Privatna zdravstvena osiguranja su naravno moguća, ali samo kao dodatna polica, ne kao osnovna. Prijavite se što prije moguće u nadležnom osiguranju (Kasse) i dobit ćete svoj broj osiguranja i e-card poštom u roku od pet dana. Prije no što prijavite osiguranje, bilo bi dobro da već sa sobom imate popunjen formular sa svim podacima o vašem osiguranju iz Njemačke (Versicherungsdatenauszug). Formular je standardiziran (E104) i možete ga pronaći ovdje. Formular ne popunjavate vi, nego vaša osiguravajuća kuća.

Dakle, iako posla pri preseljenju iz Njemačke u Austriju ima, možemo zaključiti da je to relativno brz i jednostavan posao, posebno ako ga usporedimo sa nekim drugim zemljama. Ako vas zanima više informacija o drugim temama poput npr. školovanja, bacite pogled na naš savjetnik. Ako ste se odlučili preseliti ili ste to već obavili, slobodno nam javite svoja iskustva (Kontakt).

hrvatskadijaspora.com

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime