Škola koja je smještena u Nevskom rejonu Sankt Peterburga ima više od 1500 učenika. Ova je škola od prošle godine dom Hrvatskoga kluba. Kroz to želi bili posebno mjesto u ovom gradu kada je riječ o hrvatskome jeziku, kulturi i državi. Još  od davne 1968. godine glavni Hrvatski grad Zagreb i ova ruska sjeverna prijestolnica su  gradovi prijatelji. Suradnja između njih odvijala se u raznim područjima. Bilo je godina i zahlađenja donosa, da bi ponovno 2015. godine kroz inicijativu zagrebačke Udruge za ruski jezik i zainteresiranošću ravnateljice škole Irine Leonidovne Karpicke odnosi bili obnovljeni.
Zahvaljujući tome škola počinje nuditi svojim učenicima učenje čak 6 jezika među kojima je i hrvatski. Pored hrvatskoga tu su još: engleski, njemački, francuski, španjolski i kineski.
Tijekom školske godine učenici mogu ako to žele, učiti hrvatski jezik po mjesec ili dva čak tri puta tjedno. Do sada su grupe za učenje hrvatskoga brojale od 15 do 20 učenika, a nastavu su održavali kroatisti volonteri ili rusisti.

Inače, ova škola slovi kao „jedna od najljepših i tehnički najopremljenijih škola“. To je jedna nova školi s velikom knjižnicom, vlastitim bazenom, muzejom igračaka i suvremenim učionicama za predmetnu nastavu. Svoje mjesto u školi odnedavno je dobila i zbirka pjesama Dobriše Cesarića. Pomoć u učenju hrvatskoga jezika u Rusiji je svakako i činjenica da je škola bogatija za hrvatsku biblioteku s tristotinjak knjiga i multimedijalnih sadržaja koje je za potrebe Hrvatskog kluba darovala Udruga za ruski jezik i kulturu.

Pandemija korona virusa poremetila je širenje hrvatsko-ruske školske suradnje. Ali, obje strane očekuju i nadaju se nastavku i unaprjeđenju hrvatsko-ruske suradnje.
Zanimljivo je i da jedan od planova kada pandemija završi  je okupljanje svih Hrvata i njihovih obitelji koji žive u Sankt Petersburgu.

Za redovne, točne i provjerene informacije, pratite nas na Facebooku.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime