Socijalni odbor Nacionalnog vijeća nedavno je otvorio put bitnim dijelovima reforme skrbi koju je najavila vlada. Zastupnici su prihvatili ukupno četiri zakonske inicijative koalicijskih stranaka, koje uključuju proširenje ovlasti njegovateljica, dodatak za njegu srodnika od 1500 eura te povećanje naknade za njegu. Osim toga, savezna vlada će  pokrajinama osigurati 520 milijuna eura za povećanje plaća medicinskog osoblja i 225 milijuna eura potpore za obuku.

Prema ÖVP-u i Zelenima, planirana poboljšanja trebaju se dugoročno osigurati tijekom pregovora o financijskom izjednačavanju koji uskoro počinju. Ministar Rauch je također najavio da će potpora za njegu koja je prvobitno planirana za jesen 2023. biti implementirana početkom sljedeće godine. Prema tome, osobe koje se putem AMS-a prekvalificiraju za medicinske sestre trebaju primati mjesečnu potporu od 1400 eura.

Federalni zakon o doplatku za njegu također će biti izmijenjen. Svatko tko skrbi o bliskom rođaku u kućnom okruženju i zbog toga je odustao od posla ili je osiguran kao srodnik njegovatelj trebao bi od 2023. dobiti bonus od 1500 eura godišnje. Preduvjet je da je osoba kojoj je potrebna njega primala doplatak za njegu najmanje na razini 4. Osoba koja pruža većinu skrbi ima pravo na zahtjev. Osim toga, rođacima koji skrbe o osobama s invaliditetom ubuduće se mogu dodijeliti bespovratna sredstva za tečajeve za prenošenje znanja iz područja njege i podrške iz fonda za potporu osobama s invaliditetom, pri čemu se, prema objašnjenjima, stipendiraju do 200 eura godišnje i osobe u potrebi.

Kako bi se što bolje uvažili teži uvjeti skrbi u slučaju demencijskih oštećenja osobe kojoj je potrebna njega, paušalni dodatak za pomoć u teškim slučajevima na doplatak za njegu odrasle osobe s težim mentalnim ili psihičkim smetnjama povećava se s 25 do 45 sati mjesečno.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime