Iako se situacija s prosvjedima u Americi pomalo smiruje, rasprava o rasizmu i nepravdi u američkom društvu ne jenjava. O mirnim prosvjedima u New Yorku, na kojima su bili i naši sunarodnjaci, već smo pisali, a sada je Savezna država Mississippi za neke pomalo iznenađujuće donijela odluku o ukidanju vlastite zastave.

Naime, na staroj zastavi Mississippija nalazi se i poznata „južnjačka“ zastava, dakle zastava ondašnje Konfederacije, koje su koristile južne zemlje za vrijeme američkog građanskog rata – iste one zemlje, koje su se borile za ostanak ropstva i u kojima je i dan danas diskriminacija crnačke populacije zastupljenija nego u ostatku SAD-a. Iako se zastava Konfederacije i danas službeno i neslužbeno vrlo često koristi, ona je sve više na meti kritika američke javnosti, s obzirom na to da mnogi crnci u SAD-u vide tu zastavu kao uvredu, odnosno podršku ondašnjem sustavu, koji je za crnačku populaciju bio katastrofalan.

Promjena jedne zastave je u SAD-u vrlo neobična pojava. Stara zastava Mississippija postojala je 120 godina, a trenutno ta zemlja nema službeno nikakvu zastavu. Naime, do te promjene nije došlo standardnim procedurama. Nije bilo nikakvog natječaja za novu zastavu niti ikakvog nacrta. Zbog cijele situacije Mississippi je odlučio zastavu ukinuti po hitnom postupku, dakle direktno u Senatu bez velike prethodne rasprave.

Nova zastava bi po želji Senata trebala biti jednostavna i predstavljati sve narode i rase u toj zemlji. Zadržat će se boje plava, bijela i crvena, a moto „In God We Trust“ (u Boga vjerujemo) ostaje na službenom grbu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime