Cijene energije u Njemačkoj rasle su brže nego ikad u 2021. godini i nastavljaju rasti. Potrošači i tvrtke podjednako pate od visoke razine onečišćenja.

Cijene struje, plina i lož ulja u Njemačkoj doslovno eksplodiraju – a to je i posljedica pandemije korone. Nakon pada globalnog gospodarstva 2020. uzrokovanog COVID-19, oporavak globalnog gospodarstva u sljedećoj godini doveo je do neočekivano visoke potražnje za energijom.

U roku od nekoliko mjeseci veleprodajna cijena prirodnog plina se višestruko povećala i narasla na najvišu razinu svih vremena. Razlozi za to bili su, uz sve veću potražnju, loše popunjena skladišta plina u zemljama potrošačima, smanjeni obim izvoza nekih proizvođača plina i skuplji certifikati o emisiji CO2.

Uvozne cijene prirodnog plina, koje mjeri Federalni ured za ekonomiju i kontrolu izvoza, utrostručene su od početka 2021. godine, navodi se u studiji potrošačkog portala Verivox. Na promptnim tržištima, gdje se plinom trguje kratko vrijeme, cijene prirodnog plina tijekom godine su porasle čak više od sedam puta. Jedan megavat sat tamo trenutno košta oko 150 eura. Za usporedbu: u višegodišnjem prosjeku cijena megavat sata je između 10 i 25 eura.

Prema Verivoxu, troškovi plina za kućanstvo s godišnjom potrošnjom od 20.000 kilovat sati u prosincu 2021. u prosjeku su iznosili 1704 eura godišnje. Početkom godine još su bili 1162 eura. To je povećanje od 47 posto.

Osim veleprodajnih cijena, od siječnja će porasti i porez na CO2 za fosilna goriva s 25 na 30 eura po toni. Osim toga, naplaćuju se veće mrežne naknade. To prisiljava gotovo sve dobavljače plina na povećanje cijena, u nekim slučajevima i značajno.

Prema studiji, 515 od oko 700 osnovnih dobavljača plina najavilo je povećanje cijena u prosjeku za 23,1 posto za siječanj i veljaču 2022. godine. Uz godišnju potrošnju od 20.000 kWh, to odgovara dodatnim troškovima od oko 339 eura godišnje.

„Cijene lož ulja u osnovi prate razvoj međunarodnih cijena sirove nafte. U jeku pandemije korone, one su pale na povijesno najnižu razinu. Trenutno su cijene lož ulja više nego prije krize“, kaže energetski stručnjak Storck. „Očekuje se daljnji rast cijena lož ulja u 2022. zbog rastuće cijene CO2.“

Prosječna potrošačka cijena električne energije porasla je za 18,4 posto između siječnja i rujna 2021. Za uzorno kućanstvo s godišnjom potrošnjom od 4000 kWh troškovi električne energije na početku godine bili su 1171 euro, u prosincu su dospjeli na 1386 eura. Time je struja za privatna kućanstva poskupjela za 215 eura godišnje.

Na prijelazu godine 2021./2022., EEG doplata (koja se koristi u Njemačkoj za financiranje širenja obnovljivih izvora energije) pala je sa 6,5 ​​centi na 3,7 centi po kilovat satu. U matematičkom smislu, to bi bila olakšica od oko 133 eura za tročlano kućanstvo s godišnjom potrošnjom od 4000 kWh. U isto vrijeme, međutim, mrežne naknade za struju rastu u prosjeku za četiri posto diljem Njemačke i dostižu novu rekordnu razinu.

Za siječanj i veljaču 2022. ukupno 280 od oko 800 regionalnih dobavljača u Njemačkoj najavilo je poskupljenje električne energije u prosjeku za 7,6 posto, što dovodi do prosječnih dodatnih troškova kupaca od gotovo 100 eura godišnje.

Uz ova objašnjenja mora se uzeti u obzir da se konačna cijena za potrošača u Njemačkoj uglavnom sastoji od poreza, nameta i mrežnih naknada. Kupovna i prodajna marža električne energije samo je manje od četvrtine konačne cijene.

Ako se u Njemačkoj zaustavi isporuka struje ili plina, pogođeni kupci u Njemačkoj neće gasiti svjetla ili grijanje, jer ih automatski preuzimaju osnovni dobavljači (često su to komunalne službe). Ali tamo neminovno završavaju u tarifama za nove kupce (zamjenska opskrba), a koje su skupe.

Sada će tvrtka samo za njemačka postrojenja u idućoj godini morati platiti pet do šest milijuna eura za struju i plin. Do sada bi ovaj proračun bio tri milijuna kuna. Nije ni čudo da tvrtke koje se ne mogu nositi s takvim eksplozivnim skokovima troškova već traže potporu države.

Klikni i zaprati nas na Facebooku!Za redovne, točne i provjerene informacije, pratite nas na Facebooku.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime