U Belgiji zaposlenici mogu završiti posao za četiri radna dana umjesto za pet. Belgijska vlada dogovorila je odgovarajuću reformu tržišta rada u veljači ove godine. U Njemačkoj također ima mnogo pristalica ovog modela radnog vremena. Koncept ukratko objašnjen: Tjedno radno vrijeme je smanjeno sa 40 na 32 sata uz 4-dnevni tjedan, ali plaća ostaje ista.

U nekim zemljama takav model radnog vremena već je stvarnost. Šveđani od 2015. u općinskim bolnicama i domovima za umirovljenike rade četiri dana umjesto pet. 4-dnevni tjedan testira se u Španjolskoj i na Islandu, navodi portal Karrierebibel.de. U Španjolskoj, na primjer, 200 tvrtki ispituje kako model radnog vremena utječe na motivaciju zaposlenika i ciljeve tvrtke.

A Nijemci? Većina njih bi bila za to. Süddeutsche Zeitung citira istraživanje Forse koje kaže da bi 71 posto Nijemaca željelo da njemački zaposlenici moraju raditi samo četiri dana u tjednu. No, 4-dnevni tjedan nema samo prednosti.

Radite manje, zaradite isti iznos: loša strana 4-dnevnog tjedna

Bolja kompatibilnost obitelji i posla, više slobodnog vremena, a time i sretniji zaposlenici: 4-dnevni tjedan ima mnogo prednosti. Ali postoje i nedostaci. To uključuje:

Više stresa: mnogi zaposlenici već su na granici jer poslodavci smanjuju broj zaposlenih kako bi postigli još veće profitne marže. U mnogim tvrtkama posao se neće nužno smanjiti kada se uvede 4-dnevni tjedan.

Manje dana godišnjeg odmora: Zakonsko pravo na godišnji odmor smanjuje se s 20 na 16 dana.

Izvedivost: Neke industrije će imati problema s uvođenjem novog modela, posebno ustanove za njegu i klinike. Ove ustanove ionako već imaju problema s dobivanjem kvalificiranog osoblja. Međutim, u sklopu 4-dnevnog tjedna morali bi zaposliti još više ljudi kako bi osigurali dobru skrb za štićenike/pacijente.

Je li 4-dnevni tjedan zamisliv model za Njemačku u ovim okolnostima? Ako i dalje želite raditi manje, još uvijek imate zakonsko pravo na skraćeno radno vrijeme u ovoj zemlji. No, ne smanjuje se time samo radno vrijeme, već obično i plaća. Ovo pitanje dakle ostaje vrlo aktualno.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime