Danas je posljednji dan zasjedanja Hrvatskog sabora prije jednomjesečne pauze. Na tom zasjedanju  Sabor je donio izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Time se uvode kazne od 30.000-50.000 kuna za odgovorne osobe ako ne osiguraju primjenu COVID potvrda. Izmjene su prihvaćene sa 77 glasova vladajuće većine, a odbijeni su zaključci SDP-a i Zeleno-lijevog bloka da se zakon prihvati dvotrećinskom većinom. Zbog toga će se više klubova obratiti saborskom Odboru za Ustav. Glasovanju su prethodili zahtjevi za stranke, a buru je izazvao predsjednik SDP-a Peđa Grbin, koji je prozvao HDZ zbog ignoriranja oporbe, ali i zastupnike Mosta koji su žestoko reagirali.

Uoči sjednice, na Markovom trgu od 8 sati okupljeni su prosvjednici koji se protive cijepljenju djece. Prosvjed nazvan „Bedem ljubavi 2“ organizira niz inicijativa, a prosvjednici planiraju tijelima formirati bedem oko Markova trga.

„Predsjedniče, pošaljite sporni zakon na ocjenu ustavnosti“, „Predsjedniče, kao čuvar Ustava dužni ste odbiti potpisati neustavni zakon“, „Vlada i stožeraši, cijepite si mame i supružnike, ali ne dirajte našu djecu. Poruka je to naroda“, „Plenković, Vlada i stožeraši, svi ste baš neodgovorne neznalice i lažovi. Još malo i po vas dolaze pravda i narod“, neke su od poruka na transparentima prosvjednika.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime