Kontroverznu socijalnu pomoć semafor koalicija htjela bi zamijeniti takozvanim novcem građana. U koalicijskom sporazumu doslovno stoji: „Temeljni dohodak treba poštivati ​​dostojanstvo pojedinca, omogućiti mu sudjelovanje u društvu te biti digitalno i lako dostupan.“ No, što to znači u praksi?

Za primatelje Hartz IV, iznos je ovisio o njihovoj imovini. Međutim, ispitivanje i kreditiranje imovine obustavlja se u prve dvije godine od primanja naknade za građane. Isto vrijedi i za provjeru podobnosti stana. Centar za zapošljavanje ne provjerava je li stan primatelja prevelik.

„Prihodi građana usmjereni su na potencijal ljudi i pomoć za održivu integraciju na tržište rada i omogućavaju društvenu participaciju“, stoji i u ugovoru između SPD-a, Zelenih i FDP-a. Prihodi građana stoga su usmjereni na ponovni ulazak u svijet rada. Stoga ostaju obveze suradnje koje su još poznate iz Hartza IV. Međutim, oni bi se zakonom trebali reorganizirati najkasnije do kraja 2022. godine.

Ali ne ostaje samo obveza suradnje, već i kontroverzne sankcije ako se te obveze ne ispune. Dakle, ako ne održavate termine u centru za zapošljavanje ili odbijate razuman posao, morate računati na smanjenje novca. I ovdje vrijede stara pravila još godinu dana.

Osim toga, nova vlada želi se usredotočiti ne samo na zapošljavanje, već i podržati daljnje usavršavanje tražitelja posla. „Ograničeni bonus“ ovdje je namijenjen da pruži poticaj.

Semafor bi također želio poboljšati mogućnosti dodatne zarade. Prije su primatelji Hartz IV smjeli zaraditi samo dodatnih 100 eura – barem bez uračunavanja iznosa u njihovu stopu. Uz zaradu od 100 do 1000 eura, izuzeto je samo 20 posto.

Cilj ove nove uredbe trebao bi biti “povećati poticaje za zapošljavanje koje podliježe doprinosima za socijalno osiguranje”. U koalicijskom sporazumu nema informacija o visini doplatka građana. Standardna stopa Hartz IV trenutno iznosi 446 eura mjesečno. Od 2022. stopa će se povećati za tri eura. To je premalo, kritiziraju stručnjaci.

Za redovne, točne i provjerene informacije, pratite nas na Facebooku.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime