Nova godina s novom vladom uvijek je uzbudljiva, jer tada stupaju na snagu novi zakoni i propisi. Postoje neke promjene u zakonu o najmu za stanare, najmodavce i vlasnike u 2022. godini. Kako bismo vam pružili bolji uvid u planirane novosti i izmjene stanarskog prava, saželi smo za vas sve važne informacije.

Financiranje: Stroži standardi za energetski pasivne kuće
Najveća promjena u financiranju tiče se federalnog financiranja pasivnih zgrada. To će se nastaviti i 2022. godine, ali uz nove zahtjeve. Prethodna pravila za pasivne zgrade razine 55, iz koje su se prije financirale nove zgrade, istječe 1. veljače 2022. Umjesto toga, – stroži – Efficiency House Standard 40  se primjenjuje kao preduvjet za nove zgrade kako bi dobili sredstva od KfW-a.

Porez na imovinu: izjava o procjeni za vlasnike
Od 2025. godine treba preračunati porez na imovinu. Ove godine vlasnici nekretnina stoga moraju do 30. listopada 2022. godine poreznoj upravi podnijeti izjavu o procjeni. Predložak će biti dostupan od početka srpnja 2022.

Ukida se alokacija troškova kabelske televizije
Novim Zakonom o telekomunikacijama jača se i stanarski zakon. Jer od 2022. godine postupno će nestati raspodjela troškova kabelske televizije u stanu. Najmodavci više ne mogu te troškove prenijeti na svoje stanare u zakupu. Prije svega, primjenjuju se novi propisi i promjene za kućne distribucijske mreže u novogradnji. U postojećim zgradama u početku postoji prijelazno razdoblje do 30. lipnja 2024. godine.

Potreba za solarnom energijom u nekim saveznim pokrajinama
Neke su savezne pokrajine prošle godine odlučile legalno instalirati solarne sustave. U Baden-Württembergu vlasnici novih nestambenih zgrada moraju imati fotonapon od početka godine. Od svibnja 2022. to će se odnositi i na nove stambene zgrade. Druge savezne pokrajine poput Berlina, Hamburga i Schleswig-Holsteina žele početi zahtijevati solarnu energiju 2023. godine.

Obavezna prijava troškova grijanja
Novim propisima u zakonu o najmu pridružit će se i Pravilnik o troškovima grijanja od 2022. godine. Ako su vlasnici ili iznajmljivači već postavili daljinski čitljive mjerne uređaje za grijanje u stanu, dužni su o tome obavijestiti i dati podatke. Stanari imaju pravo dobiti mjesečnu potvrdu o potrošnji i obračunu za svoj stan.

Koje promjene čekaju Njemačku u 2022. godini?

EEG doplata pada, porez na CO2 raste
Od siječnja 2022. stanari će dobiti blago smanjenje troškova električne energije smanjenjem EEG doplate sa 6,5 ​​centi po kWh na 3,723 centa po kWh. U isto vrijeme, međutim, raste porez na CO2 za fosilna goriva, na primjer za troškove grijanja. U budućnosti će se porez na CO2 odrediti u zakonu o najmu i podijeliti između najmodavca i najmoprimca.

Kočenje cijene najma će se nastaviti
Reformom zakona o indeksu najamnina stanari bi trebali imati više prava i sigurnosti kada se najamnina povećava u budućnosti. Prilagodbe najamnine postaju sve teže i za kreiranje kvalificiranih indeksa najamnina primjenjuju se jednostavnija pravila. Kočenje cijene najma produžit će se do 2029. godine, a namjera je osigurati pristupačniji životni prostor, posebice na skupljim stambenim tržištima.

Popis stanovništva iz 2022
Na kraju, ali ne i najmanje važno, računa se 2022. godina. Popis, koji je odgođen za godinu dana, sada se provodi i, prije svega, odgovornost za davanje podataka je i na vlasnicima i na stanodavcima. Za popis stanovništva najmodavci moraju odgovoriti na pitanja o najmoprimcu, najmu, stanu ili zgradi, najamnini i drugim aspektima. Rezultati će se koristiti kao temelj za zakone i propise o stambenoj politici u budućnosti.

Klikni i zaprati nas na Facebooku!
Za redovne, točne i provjerene informacije, pratite nas na Facebooku.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime