Semafori su se ugasili, tramvaji su stajali, dizala su se zaglavila. U više od 30 naselja u ponedjeljak ujutro došlo je do problema s opskrbom električnom energijom.

Šire područje tirolske prijestolnice Innsbrucka zahvatilo je u ponedjeljak kasno ujutro polusatni nestanak struje. Nakratko je oko 140.000 kućanstava bilo bez struje – 100.000 u Innsbrucku i još 40.000 kućanstava u 34 okolne zajednice, prema državnom mrežnom operateru Tinetz.

Osim privatnih kućanstava, nestankom struje bili su pogođeni i trgovine te javni prijevoz, koji je zahvatio i neke zajednice u Oberlandu. U glavnom gradu države tramvaji su stajali, a otkazali su i semafori. Na autocestama su semafori ispred tunela upalili crveno pa su se stvarale gužve.

Zaglavili u žičarama i planinskim željeznicama

Poseban problem imali su oni koji su koristili lift. Vijećnik za sigurnost Innsbrucka Johannes Anzengruber rekao je da je upravljanje operacijama vatrogasne brigade pojačano jer je „mnogo dizala diljem grada“ zapelo. Operacije se analiziraju.

Prema izvješću ORF-a Tirol, planinske željeznice poput Innsbruck Nordkettenbahna, koje su bile u zastoju, također su bile pogođene. Rečeno je da je oko 20 ljudi čekalo u gondoli za daljnje putovanje, navodi se.

Uzrok nestanka struje bilo je otkidanje zaštite tijekom radova na preinaci na trafostanici Ost u Innsbrucku. Naglašeno je da se greška vrlo brzo može pronaći i otkloniti. Nešto prije 11 sati oko 448 trafostanica u 33 naselja bilo je nedostatno. Struja je u potpunosti uspostavljena oko 11.30 sati.

Prema vlastitim informacijama, Tinetz, tvrtka kći državnog opskrbljivača energijom Tiwag, ima deset trafostanica u centralnom dijelu. Ukupno je u pogonu oko 11.500 km vodova, kao i 47 trafostanica i 4.100 trafostanica s 240.000 odvodnih točaka.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime