Lokalni i regionalni prijevoz za devet eura? Paket olakšica njemačke vlade to omogućuje. Evo što bi potrošači trebali znati.

Gorivo, grijanje, namirnice – inflacija raste kao posljedica rata u Ukrajini. Potrošači moraju dublje kopati u novčanik da bi podmirili razne troškove. Međutim, krajem ožujka savezna vlada je dala prijedlog za paket pomoći vrijedan milijardu eura namijenjen rasterećenju stanovništva.

U paketu je i karta od 9 eura za lokalni javni prijevoz. „Prijedlog je bio iznenađenje, ali nije loš“, citira kreiszeitung.de ministra prometa Schleswig-Holsteina Bernda Buchholza (FDP), citirajući Kieler Nachrichten.

Stiže ulaznica od 9 eura: što potrošači trebaju znati

Nakon što je karta od 9 eura u početku izazvala više pitanja nego odgovora, prema uredničkoj mreži Njemačke (RND), sada je jasno kojim se pogodnostima savezna vlada planira suprotstaviti povećanju potrošnje zbog rata u Ukrajini. Savezna vlada je stoga spremna snositi sve troškove, za čije pokriće treba ukupno oko 2,5 milijardi eura.

Ulaznica od 9 eura u paketu pomoći građanima: kada se primjenjuje?

Karta od 9 eura planirana je kao tromjesečni eksperiment. Najraniji mogući datum je očito 1. lipnja, kako je urednička mreža Njemačke doznala od povjerenstva Bundestaga za transport. Međutim, još uvijek je nejasno može li se 1. lipnja u pozadini potrebnog zakonodavnog procesa i održati. Jer 18. ili 19. svibnja Bundestag i 20. svibnja Bundesrat trebaju glasovati o nacrtu zakona koji tek treba izraditi.

Olakšice zbog inflacije: gdje bi trebala vrijediti karta od 9 eura?

Regionalno ograničena valjanost je nepraktična, kažu. „Karta od 9 eura mora vrijediti u cijeloj zemlji“, zahtijeva Martin Kröber, stručnjak za promet SPD-a u Bundestagu. “Inače, u nepovoljnom položaju su putnici koji putuju preko granica saveznih država i tarifnih saveza.” To je vjerojatno razlog zašto karta pokriva cijelu mrežu Savezne Republike.

Tromjesečni eksperiment poklapa se s glavnim mjesecima ljetnih praznika. Osim putnika na posao, koji alternativno ostvaruju popuste na gorivo u paketu pomoći, ponudu bi mogli pozdraviti i putnici. Oni bi mogli koristiti regionalne vlakove kao prijevoz za kratke praznike.

Karta od 9 eura: za koga je i gdje se može nabaviti?

Stoga se ne planira ograničenje na određene skupine ljudi. Čak i vlasnici već sniženih semestralnih ili drugih pretplata na sezonske ulaznice trebali bi imati koristi od karte od 9 eura iz paketa olakšica. „Studenti koji su kupili semestralne karte također moraju imati koristi od povrata novca,“ citira prometni političar RND SPD Kröber. Treba im nadoknaditi razliku između cijene pretplate i karte s popustom. Karta vjerojatno neće biti dostupna na automatima, ali će biti dostupna online, putem aplikacije DB Navigator i na šalteru.

Dakle ukratko:

Od kada i koliko dugo karta vrijedi? Dostupan od 1. lipnja tri mjeseca.

Gdje vrijedi karta? Nacionalna valjanost; nema regionalnih ograničenja

Za koga je karta? Nema ograničenja na grupe ljudi; Vlasnici pretplate će dobiti povrat novca.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime