Foto: Facebook

Sučaj devetogodišnjaka u Voitsbergu u Štajerskoj izazvao je pomutnju u Austrijskoj javnosti: Jason, koji je prije bio na nastavi na daljinu, jako je želio sudjelovati na testu općeg obrazovanja (Sachunterricht) 11. siječnja – ali to mu je bilo dopušteno samo na otvorenom na temperaturama oko nule. Opravdanje škole: imao je potvrdu od liječnika da ne treba nositi masku, ali ona u to vrijeme još nije bila potvrđena.

Priča se brzo proširila društvenim mrežama, a brojni političari su odmah reagirali na svojim profilima. Međutim, pokazalo se da je Jasonov otac pristao na pisanje testa na otvorenom. Ipak, skeptici su krenuli u pravi lov na direktoricu te su se na društvenim mrežama nizale divlje prijetnje i uvrede.

Odvjetnik Niki Rast sada zastupa Jasonove roditelje kao dio „Bündnis Kinderschutz Österreich“ i podnijet će kaznenu prijavu protiv ravnateljice na Regionalnom sudu u Grazu. „Ja ću kontaktirati državno odvjetništvo i prijaviti ravnateljicu. Ona je prekršila svoju dužnost da se svaki učenik mora nadzirati.“ 

O ovom incidentu sada se oglasila i Štajerska uprava za obrazovanje: Jasno je da se incident dogodio ovako kako je u medijima i opisano, potvrđuje Julian Kampitsch iz ureda ravnateljice obrazovanja Elisabeth Meixner. Prema tome, dijete je u ponedjeljak na otvorenom završilo dobrovoljnu pismenu procjenu znanja. Iako je pisanje testa bilo na dobrovoljnoj bazi i odobreno od strane roditelja, iz Uprave za obrazovanje rekli su kako su poslijedice po školsko vodstvo ipak moguće, jer „je neopravdano i zabranjeno da učenik piše test izvan školskog objekta i bez nadzora, posebno po ovoj hladnoći.“ 

Za provjerene, točne i aktualne informacije zapratite nas na Facebooku (klikom na sliku)

Kakav god bio pravni epilog, javnost si postavlja pitanje gdje prestaje zaštita zdravlja i gdje počinje čisto ludilo. Tjerati dijete da piše test vani na ledenom vremenu ne može biti opravdano ničim, pa niti mjerama zaštite. Ipak, iz policije su upozorili da će se pozabaviti i prijetnjama i uvredama, koje je direktorica dobila zbog ovog događaja. Upozorili su korisnike društvenih mreža da budu oprezni kako i što komentiraju, jer prijetnje, bile one osobne ili „virtualne“, i dalje predstavljaju kazneno dijelo.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime