Štajerski pokrajinski upravni sud utvrdio je da su kontrole na granici Austrije sa Slovenijom, koje su na snazi ​​od 2017., bile nezakonite – što je logična posljedica prethodne odluke koju je zatražio Europski sud pravde 26. travnja. To prenosi „Presse“ pozivajući se na još neobjavljenu presudu od 1. lipnja.

ESP je već utvrdio da Austrija nije mogla dokazati ozbiljnu prijetnju njezinu javnom redu, što bi bio preduvjet za „legalne“ granične kontrole. To pravilo, kao i presuda Državnog upravnog suda, se odnosi i na granične kontrole koje su se provodile od studenog 2017. do 11. svibnja 2022. uz uvijek identično opravdanje „borbe protiv terorizma“.

Od 12. svibnja na snazi ​​je nova uredba ministra unutarnjih poslova Gerharda Karnera (ÖVP) kojom se navodi povećani rizik od krijumčarenja oružja iz ukrajinskog rata. Zbog te navodne opasnost za austrijsko stanovništvo vlada predlaže šestomjesečni nastavak kontrola na granicama sa Slovenijom i Mađarskom, što bi naravno imalo utjecaja na hrvatsku dijasporu, koja će tokom ljeta baš kroz ove zemlje putovati na odmor.

Pokrenut proces nakon tužbe jednog putnika

Razlog ovakvoj odluci Europskog suda pravde bila je tužba jednog putnika, kojemu su granični policajci prijetili kaznom zato što nije imao putovnicu tokom prelaska granice. “Naredba podnositelju pritužbe za predaju putovnice tijekom granične kontrole pod prijetnjom kaznene sankcije bila je dakle nezakonita i bez ikakve pravne osnove”, stoji u presudi. „Temeljno pravo podnositelja zahtjeva na slobodno kretanje kao građanina Unije povrijeđeno je vršenjem ovlasti.“

Državni upravni sud ističe “da pravo EU uvijek mora imati prednost nad nacionalnim propisima i stoga relevantne nacionalne pravne odredbe ne mogu stajati na putu slobodnom kretanju ljudi u konkretnom slučaju”. Ministarstvo unutarnjih poslova sada mora snositi troškove postupka u iznosu od 1.659,60 eura.

Ministarstvo se u izjavi za „Presse“ pozvalo na važeći propis – i objasnilo: „Bez kontrola na unutarnjim granicama, oružje iz ukrajinskog rata bi moglo doći iz ratnog područja na domaće crno tržište i u ruke kriminalaca ili ekstremističke organizacije„.

Slovenija ukida granične kontrole

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime