Austrija je rekla u utorak da planira poslati 651.000 doza BioNTechova i Pfizerova cjepiva protiv koronavirusa u šest zemalja zapadnog Balkana do kolovoza, u sklopu programa Europske unije kojim se pomaže susjednim državama i Africi.

Europska komisija u siječnju je objavila planove vezane za mehanizam dijeljenja cjepiva. Austrija je rekla da će djelovati kao koordinator mehanizma za zapadni Balkan i da bi nakon prve distribucije doza mogla slijediti druga.

Srbija ima jednu od najvećih stopa cijepljenja u Europi, no četiri ostale zemlje bivše Jugoslavije koje nisu u EU-u, uz Albaniju, bile su manje uspješne. U Bosni i Hercegovini manjak cjepiva doveo je do uličnih prosvjeda.

– Ovom inicijativom pokazujemo da ne ostavljamo regiju postrani, rekao je austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg na konferenciji za novinare.

Njegova zemlja, nasljednica carstva koje se nekoć protezalo duboko u Balkan, održava bliske odnose s državama u regiji.

Austrija je posredovala u dogovorima BioNTecha i Pfizera i zemalja primateljica, objavilo je ministarstvo vanjskih poslova, i ona će plaćanje tog cjepiva premostiti s vlastitih 11 milijuna eura. Doze cjepiva bit će plaćene iz fondova za pomoć zemljama kandidatkinjama za članstvo u EU-u ili potencijalnim kandidatkinjama.

– Ovdje nema poveznice s opskrbom cjepiva u Austriji i drugim članicama EU-a, rekao je Schallenberg, čija se vlada nosi sa sve većim frustracijama javnosti zbog sporog cijepljenja.

– Ove doze ne dolaze iz nacionalne kvote. Ovo su doze koje je EU eksplicitno sačuvao na početku radi slanja svojim partnerima, dodao je.

Bit će distribuirane od početka svibnja, prema tome koje ih zemlje trebaju najviše. Bosna će dobiti najveći dio, 240.000 doza, Albanija 145.000, Sjeverna Makedonija 119.000, a Srbija 36.000 doza.

Izgleda da ovaj poklon ipak nije bio bezuvjetan. Navedene zemlje morale su dati čvrsto obećanje i garancije da će, nakon što kriza sa virusom prođe, mnogo bolje kontrolirati i zaustaviti očekivani novi val migranata. Naime, po dolasku ljeta i jeseni te popuštanja graničnih mjera austrijska vlada računa sa pojačanim migracijama, koje su se mogle vidjeti predhodnih godina.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime