Foto: Marko Martic

U sklopu službenog posjeta Svetoj Stolici i papi Franji predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović s obitelji i s predsjedničkom delegacijom posjetio je 15. studenoga i Papinski hrvatski zavod Sv. Jeronima u Rimu.

Predsjednika Milanovića i predsjedničku delegaciju svečano je primio rektor zavoda Marko Đurin. U svom pozdravnom govoru rektor je zaželio srdačnu dobrodošlicu gostima, te izrazio radost da ih može pozdraviti u najstarijoj hrvatskoj instituciji izvan granica Republike Hrvatske koja u kontinuitetu djeluje više od 500 godina. Nadalje, spomenuo je nekoliko povijesnih osoba čija su imena duboko utisnuta u hrvatsko nacionalno biće, a koja su imala posebne veze sa zavodom kroz povijest. Pored pape Siksta V., porijeklom Hrvata, rektor je spomenuo bosansku kraljicu Katarinu Kotromanić, Fausta Vrančića, Julija Klovića, Ivana Lučića Trogiranina, oca moderne hrvatske historiografije, Ruđera Boškovića, Ivana Meštrovića i Jozu Kljakovića.

Napomenuo je kako je svrha zavoda odgoj i obrazovanje hrvatskih svećenika te da u njemu trenutno borave 25 svećenika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te jedan iz Rumunjske. „Povijesna uloga današnjeg zavoda kroz povijest se mijenjala, ali ono temeljno što je zadržano jest pomoć hrvatskom čovjeku u vječnom gradu“, istaknuo je rektor Đurin. Na kraju je predsjedniku Milanoviću darovao nekoliko knjiga, novih izdanja, koje su izišle u nakladi i sunakladi zavoda.

U svome kratkom obraćanju predsjednik Milanović izrazio je zahvalnost na srdačnom prijemu i radost što je mogao posjetio zavod i crkvu Sv. Jeronima. Naglasio je važnost postojanja ove ustanove koja na poseban način predstavlja mali komad hrvatske zemlje izvan granica Hrvatske. Kratko se osvrnuo i na svoj susret sa Svetim Ocem te kard. Pietrom Parolinom, državnim tajnikom.

Nakon službenog dijela programa razgovor i druženje su nastavljeni u opuštenom ozračju. Tako je rektor pokazao hrvatskom predsjedniku restauriranu crkvu koja je zasjala u punom sjaju nakon obnove i koja predstavlja nacionalni, duhovni i kulturni biser u srcu Rima.

Dodajmo kako su u pratnji predsjednika Milanovića bili Orsat Miljenić, predstojnik Ureda predsjednika, Neven Pelicarić, savjetnik za vanjsku politiku, otpravnica poslova Veleposlanstva RH-a pri Svetoj Stolici Tea Zupičić te veleposlanik RH-a pri Republici Italiji Jasen Mesić.

Bojan Ivešić/ J.P., KT

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime