Omikron ima Europu čvrsto pod kontrolom. Međutim, mnogi ne žele bez dugo očekivanog zimskog odmora. Čak i ako skijališta u Austriji, Italiji i Švicarskoj ponovno dočekuju turiste, postoji nekoliko stvari koje treba razmotriti prije i nakon putovanja. Donosimo najvažnija korona pravila na prvi pogled.

Austrija
Moguća su turistička putovanja u Austriju – ali pod strožim uvjetima. Turisti iz Njemačke moraju ili biti cijepljeni tri puta ili su se oporavili. Svatko tko nema dopunsko cijepljenje i nije se oporavio u zadnjih 90 dana mora predočiti PCR test. Inače postoji desetodnevna karantena. Iznimke se odnose na djecu mlađu od dvanaest godina. Bez 2G dokaza, godišnji odmor u Austriji de facto nije moguć, jer je vlada već prošle godine uvela takozvani lockdown za necijepljene osobe. Hotelima je dopušteno primati goste samo u skladu s 2G regulativom i sa zahtjevima za maskom FFP2 u svim dostupnim područjima. 2G se također primjenjuje u restoranima i žičarama. Maska se mora nositi na ski liftovima. Après-ski općenito nije moguć. Prije ste morali nositi FFP2 masku u svim zatvorenim, javno dostupnim prostorima. Obveza FFP2 sada se proširuje. Takva se maska ​​uvijek mora nositi izvan zgrada ako se ne može jamčiti sigurnosna udaljenost od dva metra.

Švicarska
U Švicarskoj se situacija s koronom također značajno pogoršala pojavom Omikrona. U samo tri dana broj zaraženih se udvostručio na trenutno 63.600. Sedmodnevna incidencija je preko 2000. S obzirom na val virusa, vlada je u prosincu uvela iznimno stroge uvjete za ulazak: svatko tko je želio ući u zemlju morao je pokazati negativan PCR test, čak i Švicarci. Pravila su od tada malo popuštena. PCR test više nije apsolutno neophodan za cijepljene ili preboljele osobe– dovoljan je brzi test na antigen koji nije stariji od 24 sata. Međutim, oni koji nisu cijepljeni moraju se ponovno testirati četiri do sedam dana nakon ulaska u zemlju – i prijaviti rezultat kantonu. Međutim, nakon što ste stigli do skijališta, tamo je relativno opušteno. Cijepljeno, oporavljeno, testirano – to nije važno na švicarskim stazama. U cijeloj zemlji nema ograničenja za zimske sportove. Maska se mora nositi samo u zatvorenim gondolama, kao i u svakom javnom prijevozu. Međutim, nekoliko skijaških područja ima stroža pravila za koronu. Svatko tko planira skijaški odmor u Švicarskoj trebao bi stoga saznati koje se mjere odnose na točnu destinaciju putovanja. Nasuprot tome, 2G se općenito primjenjuje u kolibama, restoranima i za kulturna događanja u Švicarskoj: pristup je dopušten samo onima koji su cijepljeni i onima koji su se oporavili. Velike gondole i vagoni koriste se samo do 70 posto kapaciteta.

Put do kuće nije kompliciran za turiste u Austriji. Za povratnike nema ograničenja. S druge strane, Institut Robert Koch (RKI)  Švicarsku svrstava u područje visokog rizika. Svatko tko se vraća iz takvog područja mora ispuniti obrazac za prijavu. To se može učiniti online, ali ako je potrebno i na papiru. Od ovog pravila izuzeti su turisti koji se voze samo kroz rizično područje na putu kući.

Klikni i zaprati nas na Facebooku!Za redovne, točne i provjerene informacije, pratite nas na Facebooku.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime