Korona bonusi česta su tema u austrijskoj javnosti i inače bivaju dobro prihvaćeni i dočekani. No postoji dovoljno slučajeva u kojima se s pravom raspravlja o pravednosti tih bonusa. Najnoviji konflikt nastao je ovog puta u školskom sektoru.

5. travnja upućeno je zanimljivo pismo svim ravnateljima škola u Austriji. „Poštovana gospođo ravnateljice / ravnatelju, drage kolegice i kolege!“, predstavio je pismo ministar obrazovanja Martin Polaschek. „Uskršnji praznici su pred vratima, a s njima i mogućnost malog odmora nakon napornih školskih tjedana s najvećim brojem oboljelih od Covida 19.“

Korona kriza zahtijeva puno od ravnatelja, bilo profesionalno, osobno ili zdravstveno. Želio bih vam zahvaliti na ovom izuzetnom trudu. Ravnatelji su dokazali da su pouzdani, predani, ciljani i uvijek djeluju u interesu općeg dobra, čak i u vrijeme krize. No, svoju zahvalnost ministar ne želi izraziti samo riječima. Njegova je osobna briga odati im „financijsko priznanje“. Za to se zalagalo i stručno zastupništvo.

Svi ravnatelji u obveznim i saveznim školama uskoro će dobiti „nagradu“ od 500 eura. „Ta pravičnost i jednak tretman su mi posebno važni.“ U savezni školskom sektoru, to znači u srednjim školama, ova se nagrada isplaćuje i administratorima, ali ne i tajništvu, koje je podnijelo barem jednak teret korona krize.

Želim vam sretan Uskrs i, prije svega, vrijeme sa svojim obiteljima i prijateljima za uživanje i opuštanje u nadolazećem proljeću“, zaključuje Polaschek.

„Kleine Zeitung“ je prvi izvijestio o pismu, a zatim je napisao da će ukupno biti nagrađeno 5.000 državnih službenika u obrazovnom sektoru. To bi rezultiralo troškovima od 3,2 milijuna eura. U međuvremenu učitelji ne dobivaju nikakve bonuse. „Učitelji svakodnevno rade pa i u vrijeme pandemije korona virusa, nedavno nas je 20 posto bilo izvan pogona zbog bolesti. Ali potpuno smo zaboravljeni„, kritizira Florian Nowak, predsjednik predstavništva osoblja i sindikata srednjih i srednjih strukovnih škola.

Nastavno osoblje je već najavilo i „kontra-pismo“ ministru, u kojemu će biti riječi i o eventualnom bojkotu nekih novih projekata, čija korist je upitna, a predstavljaju velik dodatni teret učiteljima.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime