“Ulazim u arenu i istrčavam na teren”, potvrdio je Nino Raspudić u emisiji Nedjeljom u 2, dodavši kako na izbore ide kao nezavisni kandidat na listi Mosta.

Nosit će izbornu listu u jednoj od zagrebačkih jedinica, ali neće otkriti u kojoj.

Njegova supruga Marija Selak Raspudić će nositi drugu listu – također u Zagrebu.

Kao razlog ulaska naveo je da više ne želi biti “idiot” – onaj koji boravi u svom zatvorenom prostoru i dopušta da mu drugi određuju svijet u kojemu živi.

“Ja više od 10 godina pišem kolumnu i javno nastupam. I to je bila politika na neki način. Ne angažirana politika u stranačkom smislu, ali je dijelom sam utjecao na modeliranje nekog političkog diskursa u Hrvatskoj”, rekao je.

Podsjetimo, izbori za novi saziv Hrvatskoga sabora održat će se početkom srpnja, odlučio je u srijedu predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Parlamentarni izbori za 10. saborski saziv od neovisnosti, u Hrvatskoj će se održati u nedjelju, 5. srpnja, u inozemstvu, u hrvatskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima, u subotu, 4. i u nedjelju, 5. srpnja.

U Hrvatski sabor birat će se 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri će birati ‘dijaspora’, odnosno hrvatski državljani s prebivalištem u inozemstvu, a osam pripadnici nacionalnih manjina u 12. jedinici koju čini cijela država.

Zastupnike će moći birati i za njih biti birani hrvatski državljani s navršenih 18 godina.

Kako bi bili u prilici da budu izabrani, njihova se imena moraju naći na listama koje mogu predložiti registrirane političke stranke ili koalicije, te birači, a tada govorimo o neovisnim, odnosno listama grupe birača.

Takve liste, da bi bile pravovaljane, moraju prikupiti najmanje 500 potpisa birača u izbornoj jedinici u kojoj se natječu. Političke stranke u tom su pogledu u prednosti, ne moraju prikupljati potpise.

Predlagatelji izbornih lista dužni su voditi računa da žene i muškarci budu uravnoteženo zastupljeni, na listi treba biti najmanje 40 posto pripadnika oba spola. Ako to ne bude, listu to neće diskvalificirati, ali njenom predlagatelju prijeti kazna od 50 tisuća kuna.

bljesak.info

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime