Plan naplate nesolventnog proizvođača slastica Salzburg Schokolade u Grödigu (Flachgau) odobrila je u ponedjeljak većina vjerovnika na Regionalnom sudu u Salzburgu. Tvrtka također proizvodi međunarodno poznati Mirabell Mozartkugeln. Stečajni postupak sada će biti okončan nakon sudske potvrde.

Novi vlasnik je rumunjska grupa „KEX Confectionery“ na čelu s Juliusom Meinlom V. Ovim se sada vjerovnicima isplaćuje neuobičajeno visoka kvota od 100 posto.

Kako je KEX objavio prošlog petka, vjerovnicima je već u prosincu 2021. dana ponuda za spašavanje Salzburg Schokolade, čime je osiguran nastavak poslovanja tvrtke. Proteklih nekoliko tjedana iskorišteno je za razvoj sveobuhvatnog koncepta obnove. Proizvodnja se nastavlja, a sva prava na zaštitni znak su osigurana.

Poznati proizvođač Mozartkugel Salzburg Schokolade u Grödigu (Flachgau) je nelikvidan. Tvrtka je u ponedjeljak podnijela odgovarajući zahtjev regionalnom sudu. U igri je više od 100 radnih mjesta. Kako će se dalje stvari odvijati za zaposlenike, ostaje za vidjeti.

Salzburška čokolada nije poznata samo po slasticama za krajnjeg potrošača – primjerice s brendovima kao što su čokoladice Bobby, taliri „Maria Theresia“ i Salzburg Confisérie. Tradicionalna tvrtka također proizvodi Mirabellov „Real Salzburg Mozartkugel“ isključivo za američku tvrtku Mondelez. Iz KEX Grupe priopćili su da se tu ništa neće promijeniti. Salzburg Schokolade također opskrbljuje potrošače  kao što su pekare i slastičarne, poluproizvodima kao što su nugat, marcipan, kuverture, vafli i glazure.

Kako je glavni direktor objasnio u svom zahtjevu za stečaj 30. studenog 2021., tvrtku su teško pogodile blokade od 2020. nadalje. Zbog velikog pada turista, događanja i prigoda kao što su proslave rođendana i vjenčanja, potražnja za slastičarnom Salzburg Schokolade je pala – što je dovelo do značajnog pada prodaje. Osim toga, specijalisti za slastičarstvo trgovine u Beču i Salzburgu ponekad su bile zatvorene tjednima zbog nedostatka turista. Obnovljena blokada 2021. i značajno povećanje troškova sirovina, energije, plaća, logističkih troškova i materijala za pakiranje bili su daljnji razlozi za stečaj.

Za redovne, točne i provjerene informacije, pratite nas na Facebooku.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime