Od početka ruskog napada na Ukrajinu, u Njemačku je stiglo više od 200.000 ratnih izbjeglica. Prema podacima federalne policije, do sada su evidentirane 207.742 osobe. Budući da nema fiksnih kontrola na unutarnjim granicama i Ukrajinci mogu ući u zemlju bez vize, stvarni broj će vjerojatno biti puno veći. Također ne bilježi koliko izbjeglica može putovati iz Njemačke prijateljima ili rođacima u drugim zemljama.

Zahtijevano više socijalnih naknada Predsjednik njemačkog udruženja gradova Markus Lewe zalaže se za proširenje socijalnih naknada za izbjeglice iz Ukrajine. „Zahtijevamo da ljudi imaju pristup sustavu socijalnog osiguranja iz knjige II socijalnog kodeksa, koji se odnosi na nezaposlene„, rekao je Lewe za novine medijske grupe Funke. „To je zato što dobivaju pomoć prema Zakonu o beneficijama tražitelja azila„, rekao je političar CDU-a. Lewe je objasnio da savezne države trebaju sklopiti okvirne sporazume s udrugama liječnika obveznog zdravstvenog osiguranja što je prije moguće. Bolnice nisu adekvatno opremljene Njemačko bolničko društvo (DKG) prethodno je zatražilo od savezne i državne vlade da pojasne kako se primaju bolesnici. a ozlijeđene iz Ukrajine treba regulirati.

Trenutno nismo u poziciji u kojoj bismo trebali biti za prijenos ukrajinskih pacijenata i ratnih žrtava„, rekao je u petak čelnik udruge Gerald Gass uredničkoj mreži Njemačka, kritizirajući nedostatak rezolucija savezne i državne vlade. Još uvijek ima neodgovorenih pitanja, objasnio je Gass, uključujući kako klinike mogu liječiti ukrajinske pacijente bez puno birokracije, ali uz pravnu sigurnost i kako mogu naplatiti usluge. Distribucija izbjeglica također i dalje izaziva rasprave. Predsjednik Gradskog vijeća Lewe ponovno je pozvao na poboljšanje raspodjele izbjeglica. Gradovi ostaju spremni primiti ljude koji traže utočište od ovog strašnog rata.

Prema izvješću „Spiegela„, zemlje članice se ne slažu oko raspodjele izbjeglica. U internom izvješću njemačkog predstavništva EU navodi se da se Mađarska usprotivila prijedlogu Italije, Grčke i Luksemburga na prošlotjednom kriznom sastanku u Bruxellesu. Tri zemlje pozvale su na zajedničke napore „za održiv smještaj stotina tisuća izbjeglica.“ Grčka je također uvela „obaveznu solidarnost“ jer će prije ili kasnije preseljenje izbjeglica biti potrebno.

Dostava hrane u Ukrajinu Osim opskrbe izbjeglicama, nastavlja se i isporuka pomoći za ljude koji su još uvijek u Ukrajini. Prema riječima saveznog ministra poljoprivrede Cema Özdemira (Zeleni), njemačka prehrambena industrija je Ukrajini već isporučila više od 3000 tona hrane. Početkom ožujka Savezno ministarstvo hrane i poljoprivrede uspostavilo je koordinacijski ured za pomoć u hrani njemačke prehrambene industrije za Ukrajinu.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime