Njemačka se polako vraća u normalu. Kancelarka Angele Merkel je saveznim pokrajinama prepustila ukidajnje restrikicije prema vlastitim potrebama. „Njemačka može odahnuti“, rekao je bavarski premijer Söder.

Radi se o drugom velikom valu ukidanja restrikcija nakon 20. travnja kada je dopušteno ponovno otvaranje jednog dijela maloprodaje. „prva faza pandemije je iza nas ali pred nama još dug put“, rekla je Angela Merkel nakon sastanka s predstavnicima saveznih pokrajinama.  „Mi smo ostvarili cilj usporavanja širenja zaraze“, zaključila Merkel. I zato su dozvoljena ukidanja restrikcija“, zaključila je njemačka kancelarka. Premije savezne zemlje Bavarska Markus Söder je podijelio oprezni optimizam. „Mislim da možemo odahnuti“, rekao je Söder na zajedničkoj konferenciji za tisak s kancelarkom Merkel. .

Polagana normalizacija

Dozvoljeno je otvaranje svih trgovina bez obzira na veličinu. Pritom treba obratiti pažnju na odnos veličine trgovine i maksimalni broj osoba koje borave u ovim trgovinama. Isto tako je potrebno spriječiti stvaranje gužvi i redova ispred trgovina. Na snazi najmanje do 5. lipnja ostaje i ograničenje kontakata no ubuduće bi trebali biti dozvoljeni i kontakti osoba koje ne pripadaju istom domaćinstvu što je u nekim saveznim pokrajinama poput Saske-Anhalta, već sad moguće.

Što se škola tiče tu bi prednost trebali imati učenici s posebnim potrebama za koje je potrebno pripremiti „ciljanu pedagošku ponudu“. Ostali učenicima bi do početka ljetnih praznika, koji u nekim saveznim pokrajinama počinju već krajem lipnja, trebalo omogućiti postupni povratak na nastavu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime