To je ništa drugo nego mala revolucija koju su SPD, Zeleni i FDP dogovorili u svom koalicijskom sporazumu. Obiteljsko pravo, prema njima, treba prilagoditi praksi koja je na mnogim mjestima već odavno prisutna. Roditelji bi, u roditeljskim grupama od troje ili četvero, također trebali moći preuzeti odgovornost za svoju djecu i to bi se trebalo odnositi na sve moguće kombinacije.

Moglo se očekivati ​​da će takozvana semafor-koalicija ukinuti, kako oni tvrde, diskriminaciju majki lezbijki koje trenutno moraju posvojiti dijete koje im je rodila supruga. Sada je tako da, ako se dijete rodi u braku dviju žena, obje su automatski pravno majke djeteta, vrlo jasno stoji u koalicijskom sporazumu. Oni s konzervativnim pogledom na obitelj s pravom su prigovorili da bi ova reforma izostavila biološkog oca. Zapravo, darivatelj sperme i time biološki otac do sada se morao odreći svih prava i obveza. Ovime bi i on bio roditelj, dakle treći roditelj djeteta.

Dogovoreno je proširenje takozvanog maloljetničkog skrbništva, preko kojeg očuhovi već imaju mogućnost da se izjasne u pojedinim svakodnevnim pitanjima. Njegova prava biti će proširena i kao takva činiti će posebnu pravnu instituciju. Dakle, i posvajatelji i biološki roditelji još uvijek mogu imati pravo glasa u mnogim pitanjima, na primjer kada je škola u pitanju.

Time se zakonski priznaje da roditeljstvo nije ograničeno na dvije osobe. Za razliku od Zelenih i SPD-a, liberali su čak u svom izbornom manifestu predložili da do četiri osobe mogu biti zakoniti roditelji djeteta bez ikakvih „ako“ i „ali“. Do tog broja bi se došlo kada bi lezbijski i gay parovi surađivali na zasnivanju obitelji. Ta teza o četiri roditelja još nije potvrđena od strane SPD-a, ali prema svemu sudeći mogla bi uskoro biti.

Potvrdili je oni ili ne, sama činjenica da će mama, mama, tata i tata – neovisno o tome tko od njih četvero ima ili nije imao seksualnu ili ljubavnu vezu s kim – ubuduće moći pristati na zajednički odgoj djeteta uz državni blagoslov čak i prije rođenja, doslovno mijenja svjetonazor i cijelu sliku obitelji kada je Njemačka u pitanju. I koliko se konzervativni krugovi protivili ovakvoj odluci, ona će gotovo sigurno biti provedena u djelo. Samim time pojam „obitelj“, kada je njemačka vlast u pitanju, dobiva jedno novo značenje. O mogućem negativnom utjecaju ove neobične kombinacije za samo dijete nije bilo puno govora.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime