Razbijeni izlozi, uništene ulice, pljačke… Noćas, u srcu Stuttgarta, više manjih skupina randaliralo je ulicama Stuttgarta, pljačkalo i razbijalo sve što im se našlo na putu i sukobilo se sa policijom. Što se do sada zna o neredima?

O pozadini rijetko viđenih nereda u tom inače mirnom gradu zna se i sada vrlo malo. Policijski izvještaji govore o više stotina ljudi, koji su se kretali u manjim skupinama. Ima ozlijeđenih, među njima i policajaca. Neredi su, kako kažu iz policije, počeli oko ponoći a tek ujutro situacija se smirila. Aktualno se primjećuje veći broj policajaca na ulicama.

Predsjednik pokrajinske vlade u Baden-Württemberg  Winfried Kretschmann oštro je osudio noćašnje nerede u centru Stuttgarta. Govorio je o brutalnom nasilju i o tome kako će biti učinjeno sve da se ti kriminalci nađu i da im se sukladno počinjenim djelima sudi.

Danas oko podne policija je podnijela nešto točniji izvještaj. Govori se o najmanje dvadeset uhićenja i nekoliko desetaka ozlijeđenih policajaca. U Stuttgart i okolicu poslano je danas više od 200 dodatnih policajaca i tokom noći i dana vide se često i policijski helikopteri kako nadlijeću grad.

 Tko su počinitelji?

Policija o počiniteljima još uvijek šuti ili daje informacije na kapaljku. Očigledno je da su snage reda uvelike iznenađene ovim događajem, s obzirom na to da je policija priznala kako su tokom noći u potpunosti izgubili kontrolu nad situacijom u gradu. Još prošli vikend bilo je manjih sukoba na rubu jednog prosvjeda, a tada je jedan od glasnogovornika policije izjavio kako su dijelovi „lijeve scene“ prekoračile liniju normalnih prosvjeda. Imaju li ti prosvjedi i sukobi veze sa noćašnjim neredima, još nije poznato. Više službenih informacija očekuje se tokom dana.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime