Austrijanci dobivaju zaslužene slobode. Tako se zemlja ponovno otključava u subotu navečer. Rat u Ukrajini uvelike je izbacio pandemiju korone s naslovnica. Unatoč rekordnom broju zaraženih, veliki početni koraci u Austriji su neizbježni u subotu.

Kako je Vlada objavila 16. veljače, Austrija će 5. ožujka ponovno biti potpuno otključana! Policijski sat pada, vraća se noćna gastronomija, 3G pravilo je također povijest s izuzetkom Beča – također na radnom mjestu!

Sve mjere su izostavljene – osim za vrlo osjetljiva područja (domovi za umirovljenike i starije osobe/bolnice, gdje ostaje na snazi ​​3G pravilo za zaposlenike, pružatelje usluga i posjetitelje).

Zahtjev za maskom je također ukinut, maska ​​FFP2 se mora nositi samo u javnom prijevozu, taksijima, trgovinama ili supermarketima, ljekarnama, drogerijama ili u zdravstvenom sektoru. Evo svih novih pravila na prvi pogled:

1. policijski sat i 3G
Do sada su se gastronomski objekti diljem Austrije morali zatvarati u ponoć. U subotu je policijski sat povijest. Pubovi i restorani ponovno mogu duže služiti svoje goste. S izuzetkom Beča, pravilo 3G više ne vrijedi. Također nema policijskog sata za događanja i kulturne ustanove. Necijepljene osobe opet imaju pristup svemu (npr. u hotelima, restoranima, kinima, fitness centrima itd.) U Beču će se na tim područjima i dalje primjenjivati ​​2G pravilo. Za okupljanja više od 50 ljudi mora se imenovati službenik za Covid-19 i mora postojati koncept prevencije Covid-19. Sudac i vlasti će ih nasumično provjeravati.

2. Opet se otvaraju klubovi i diskoteke
S prestankom policijskog sata, klubovi i diskoteke također slave ponovno otvaranje. I ovdje su zahtjevi za maskom i 3G pravilom od subote prošlost. Samo se u Beču gradonačelnik Michael Ludwig pridržava strožih pravila. U klubovima i diskotekama vrijedi pravilo 2G, ali uz zelenu propusnicu možete slaviti do šest ujutro. Gradonačelnik je to opravdao rekavši da se u prošlosti pokazalo „da je ovo područje na kojem treba biti posebno oprezan“. Oko 700 barova, klubova i diskoteka u gradu već je pripremilo svoj povratak za noć s petka na subotu.

3. Zahtjev za maskom
Od 5. ožujka, zahtjev za maskom FFP2 također će se uvelike ukinuti. U budućnosti će se to morati provoditi samo u vitalnoj infrastrukturi. To uključuje trgovine mješovitom robom, ljekarne, drogerije, javni prijevoz, taksi vozila, trgovine medicinskim uređajima, trgovine za kućne ljubimce, veterinare, pravne službe, benzinske postaje, banke, pošte, trafike i radionice za popravak automobila i bicikala. Zahtjev za maskom FFP2 također je još uvijek na snazi ​​u bolnicama i domovima za umirovljenike. Ovdje također vrijedi pravilo 3G. Samo u Beču nastavlja se stroži put. U glavnom gradu savezne države, maska ​​FFP2 također je obavezna u svim maloprodajnim objektima. Međutim, jedan dan prije kraja zahtjeva za maskom FFP2 napravljena je mala promjena u trgovini. Prema zakonskom obrazloženju Ministarstva zdravstva, svi mješoviti poslovi koji u svom asortimanu imaju određenu robu kao što su hrana za životinje, medicinski proizvodi (npr. klinički termometri, flasteri) ili proizvodi za sigurnost i hitne slučajeve (npr. goriva, svjetiljke) također spadaju u Zahtjev za maskom FFP2. To također uključuje prodavaonice željeza i namještaja.

4. Pravila na poslu
Na radnom mjestu padaju i 3G pravilo i obveza nošenja maske. Prema uredbi, poslodavac više nema pravo nalagati strože mjere od savezne vlade (ukidanje svih G-pravila) u svojim tvrtkama. Mnogi zaposlenici se vraćaju u urede iz kućnih ureda.

5. Obaveza cijepljenja
Zahtjev cijepljenja zapravo je na snazi ​​nekoliko tjedana. Međutim, trebalo bi ga obustaviti. Još uvijek je nejasno hoće li doista biti kazne od 15. ožujka. Povjerenstvo za obvezno cijepljenje podnijet će izvješće 8. ožujka.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime