Za ulazak u Austriju osobama koje su boravile u takozvanim rizičnim zemljama, u koje spadaju sve države Zapadnog Balkana, bit će uveden obvezan negativan PCR test, najavljeno je danas na konferenciji austrijske vlade koju je predvodio austrijski kancelar Sebastian Kurz.

Ranije je objavljeno da za ulazak u Austriju državljani iz rizičnih zemalja među kojima su i državljani Bosne i Hercegovine da bi izbjegli karantenu trebaju imati negativan test na koronavirus.

„Mjere koje poduzimamo imaju za cilj sprječavanje daljeg širenja koronavirusa. Kada pogledamo aktualne klastere onda vidimo da imamo problem s uvozom virusa, prije svega sa Zapadnog Balkana“, rekao je on.

Kako prenosi Heute.at, i testovi, međutim, moraju doći iz certificiranih laboratorija koje su također priznate u Austriji, prenosi Klix.ba.

Pored toga, provjerava se mogućnost da je ulazak u Austriju moguć samo s takozvanim „odobrenjem prije putovanja“ (Pre-Travel-Clearence). To znači da se osobni i putni podaci unaprijed moraju najaviti online putem.

Odtiskani obrazac se tada mora predstaviti na granici sa QR kodom.

Kurz je kazao da je Austrija iscrpila sve nivoe upozorena za putovanje, apelira na građane da odustanu od putovanja u rizične regije i da već sada postoji obaezna samoizolacije prilikom povratka iz takvih dijelova svijeta.

„Međutim, i dalje imamo previše uvezenih slučajeva. Zbog toga će biti potreban negativan PCR test za ulazak u Austriju, a i kontrolirat ćemo strožije poštovanje mjere karantene“, podvukao je on.

„Odustanite od putovanja ovog ljeta na Zapadni Balkan. Razumijem povezanost i bliskost s tom regijom. I meni je ta regija veoma bliska srcu“, dodao je Kurz.

Ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer kazao je da će se poduzeti mjere za sprječavanje drugog vala.

„Zapadni Balkan vrijedi za rizičnu regiju. Bit će moguć ulazak u Austriju, za građane koji se vraćaju iz te regije, a koji imaju boravak u Austriji, samo uz negativan PCR test, koji nije stariji od 48 sati, a mjera karantena ostaje i dalje na snazi“, objasnio je on.

pogled.ba

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime