Vježba američke vojske u Njemačkoj.

Američki predsjednik Joe Biden reagira na tekuću ukrajinsku krizu i šalje vojsku u Europu: želi poslati oko 2000 vojnika iz SAD-a u Njemačku i Poljsku. Zauzvrat, 1.000 američkih vojnika treba biti prebačeno iz Njemačke u Rumunjsku. Iako mnogi misle da je ovakvo kretanje američke vojske nešto novo, zapravo je to pravilo koje se primjenjuje i bez nekakve krize.

Deseci tisuća američkih vojnika stalno su, nevezano za ukrajinsku krizu, stacionirani u Europi, uključujući oko 35.000 u Njemačkoj, oko 4.000 u Poljskoj i 900 u Rumunjskoj. Rusija trenutačno pokušava uvjeriti NATO da isključi daljnje širenje na istok i, posebice, prijem Ukrajine. Također poziva na povlačenje NATO trupa iz istočnih država saveza.

Moskva je uputila odgovarajući popis zahtjeva NATO-u i SAD-u. I jedni i drugi odbijaju ove zahtjeve, ali su ponudili dijalog u pisanom obliku. Prethodnu večer ruski predsjednik Vladimir Putin oštro je odbacio moguće članstvo Ukrajine u NATO-u i napredovanje zapadnog saveza: “Trebamo li onda zaratiti s NATO-om?”, upitao je Putin u Kremlju nakon sastanka s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Ukrajina želi ponovno preuzeti Krim uz potporu NATO-a, tvrdi Putin. Taj crnomorski poluotok je pripojen Rusiji 2014. godine. „Ovo je suvereni ruski teritorij, stvar je za nas zatvorena“, rekao je Putin i dodao da bi Rusija u slučaju takve operacije morala ući u rat s NATO-om, na što nitko nije pomislio. U svakom slučaju, “Zapad je prevario Rusiju”.

Kad se istočni blok raspao, Moskvi je obećano da se “NATO istoku neće ni milimetar približiti”. Međutim, zapadni pregovarački krugovi 1990-ih još uvijek poriču takvu predanost. Poljska vlada već mjesecima nastoji u Washingtonu ispregovarati da SAD poveća svoje vojnike u najvećoj istočnoeuropskoj državi članici EU. Zasad nema stalno stacioniranih NATO trupa ni u Poljskoj ni u baltičkim državama, već samo do 1000 vojnika iz zemalja saveznica, koji se redovito razmjenjuju.

Njemački Bundeswehr zato ima vodeću ulogu u Litvi. Usporedno sa skorim prebacivanjem američkih trupa u Poljsku, poljska vlada gradi novi trilateralni savez s Velikom Britanijom. „Stvaramo novi format političke suradnje u Europi između Ukrajine, Velike Britanije i Poljske“, rekao je ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky. Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba naglasio je na Twitteru da je novi savez od velike važnosti za njegovu zemlju: „Ne možemo čekati da sigurnost i prosperitet leže negdje u budućnosti kada postanemo članica EU i NATO-a. Trebamo ih danas.” Dok Rusija želi jamstvo Zapada da Ukrajina nikada neće postati članica NATO-a, sve države NATO-a naglašavaju da to u ovom trenutku nije ni pitanje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime