Pregovarački paket, koji uključuje izmjenu zakona o agencijama za nekretnine, predstavljen je u utorak, a očekuje se da će biti poslan na uvid u srijedu. U budućnosti, oni koji angažiraju agenciju za nekretnine trebaju ih i platiti. Time će pasti velik teret sa ramena onih koji traže stan.

Ministrica pravosuđa Alma Zadić (Zeleni) izjavila je na konferenciji za novinare u utorak kako se „načelom naručivanja“ nastoji okončati „desetljeća nepravde“ kad je plaćanje provizije u pitanju. U srijedu će pregovarački nacrt biti poslan na pregled s rokom od šest tjedana. Od kraja ove ili početka 2023. novi princip trebao bi se primjenjivati ​​“u cijelosti“, rekla je ministrica.

Za najmodavce će postojati prijelazno razdoblje od šest mjeseci nakon stupanja na snagu izmjene. Učilo se na greškama koje su se dogodile u Njemačkoj. Načelo tamo postoji od 2015. – i prema vladi u Berlinu, „u velikoj mjeri“ se i provodilo, ali ne i potpuno.

ÖVP i Zeleni: Rasterećenje za mlade i siromašniju populaciju

ÖVP i Zeleni govorili su o „promjeni paradigme“. Uz „princip naručitelja“ rasteretili bi se ljudi s niskim prihodima i mladi, poručili su ministri pravosuđa Zadić i Claudia Plakolm (ÖVP), državna tajnica za mlade u Saveznom kancelariji. Reforma će odgovarati godišnjem „paketu pomoći od preko 55 milijuna eura“.

“Izmjenom zakona o provizijama osiguravamo da se posredničke provizije tretiraju kao zastarjele”, kaže Zadić. Plakolm je rekao da će 190.000 studenata imati koristi od planirane promjene. „Čak 8.000 učenika i studenata iz inozemstva svake godine napusti svoju matičnu državu i traži smještaj kod nas“, rekao je državni tajnik.

Prema riječima zastupnice Zelenih Nine Tomaselli i mandatara ÖVP-a Johanna Singera, u nacrtu je također usidren “zaštitni štit” kako bi se spriječile nelegalne zaobilaznice ili moguće rupe u zakonima. Primjerice, budućim stanarima ne bi smjeli ostati troškovi posredovanja kada se stanovi javno oglašavaju. Kršenje može rezultirati administrativnom kaznom do 3600 eura.

Tko naručuje, plaća

U biti, princip je vrlo jednostavan i konačno pravedan. Tko god do sada da je tražio stan, a u tu kategoriju spadaju brojni naši čitatelji, susreo se s ogromnim troškovima „provizije“, koji skupa s kaucijom mogu lako dosegnuti i između 2000 i 3000 eura. Kaucija nije sporna: ako vratite stan u normalnom stanju, uplaćenu kauciju dobijete natrag. Kod provizije je problem taj što Vi plaćate velike novce nekoj agenciji, koju uopće niste angažirali Vi, nego vlasnik stana. Usluga se dakle čini vlasniku, a ne Vama.

Vlada je konačno prepoznala nepravdu tog sustava i sada zakonski mijenja tu praksu u korist onih koji traže stan. Proviziju plaćate jedino ako Vi angažirate agenciju, no to je vrlo rijedak slučaj. U pravilu su vlasnici stanova ti koji angažiraju agencije, a oni će ih sada i morati platiti.

Gospodarska komora: veliki gubitci za gospodarstvo

U Udruženju gospodarstva nekretnina (ÖVI) objasnili su da bi novi „princip naručivanja“ uništio radna mjesta i otežao pronalazak stana. Agenti bi time izgubili svoje poslovne osnove. Gospodarska komora (WKÖ) pretpostavlja da će tisuće radnih mjesta biti izgubljene jer će iznajmljivači ubuduće sami iznajmljivati ​​svoje stanove umjesto da uz naknadu angažiraju posrednika.

U Austriji djeluje oko 5.500 agenata za nekretnine s oko 10.000 zaposlenih. „Kada bolje pogledamo, postoje samo gubitnici s ‚principom naručivanja'“, rekao je Georg Edlauer, predsjednik Gospodarske komore. 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime