Usred zime plin u istočnoj Austriji poskupljuje. Kako su u srijedu objavili Wien Energie, Energieversorgung Niederösterreich (EVN) i Energie Burgenland, u ove tri savezne pokrajine dolazi do povećanja cijena plina. Povećanja će stupiti na snagu 1. veljače. Za kupce u kućanstvu s godišnjom potrošnjom plina od 8.000 kilovat sati (kWh) ili 15.000 kWh to rezultira dodatnim mjesečnim troškovima od jedanaest eura, odnosno 21 euro.

Poskupljenje se odnosi na sve proizvode koji u cjeniku nemaju klauzule detaljnijeg usklađivanja cijena. Prema EnergieAllianzAustria, zajedničkoj prodajnoj tvrtki Wien Energie, EVN i Energie Burgenland, povećanje je nužno zbog razvoja veleprodajnih tržišta plina i sedmerostrukog povećanja austrijskog indeksa cijena plina (ÖGPI). Osnova su uvjeti isporuke koji slijede automatsku prilagodbu temeljenu na indeksu. U slučaju promjene indeksa (indeks potrošačkih cijena i ÖGPI), cijene plina se usklađuju naviše i naniže na osnovnom koridoru od više od četiri indeksna boda, prvi put godišnje 1. veljače. Nakon toga, prilagodbe cijena uvijek će se vršiti 1. siječnja.

Za prosječno bečko kućanstvo s godišnjom potrošnjom od 8000 kWh to znači dodatne troškove od oko jedanaest eura mjesečno, navode iz tvrtke. S oko šest centi po kilovat satu, još uvijek je znatno ispod trenutnih tržišnih cijena za postojeće kupce. Poskupljenje ne utječe na kupce koji imaju tarifu s jamstvom cijene ili varijabilnu tarifu ili koji su prešli na „Optima relaksirano“. Wien Energie već deset godina ima svog pravobranitelja za slučajeve socijalnih poteškoća, koji u suradnji sa socijalnim institucijama pomaže osobama pogođenim energetskim siromaštvom.

U Donjoj Austriji  prosječno kućanstvo s godišnjom potrošnjom od 8.000 do 15.000 kWh ubuduće će mjesečno plaćati između jedanaest i 21 euro više. Prema navodima tvrtke, to pogađa manje od polovice kupaca plina u sektoru kućanstava. U posljednja dva mjeseca više od 4000 kupaca plina vratilo se na EVN. Većinu su prije Božića ukinuli takozvani „low-cost provideri“, dijelom unatoč dogovorenim jamstvima cijene.

U Energie Burgenlandu povećanje cijene plina iznosit će oko 20 posto ili 20 eura mjesečno, rekao je glasnogovornik. I dalje je najjeftiniji pružatelj usluga u državi. Kako bi se suprotstavio međunarodnom kretanju cijena s plusom od 700 posto, napravljeno je „pravilno osiguranje profita“. Također je nadopunjen fond za teškoće kako bi se pronašla individualna rješenja za pogođene kupce.

Klikni i zaprati nas na Facebooku!Za redovne, točne i provjerene informacije, pratite nas na Facebooku.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime