Podružnice Merkura trebali bi se preimenovati od travnja, ali trgovine neće nestati. Suprotno tome, član uprave Rewea Marcel Haraszti govori o proširenju. Nastojat ćemo povećati organski udio, politika marketinga treba bi postati jednostavnija, jasnija i prilagođena kupcima.
Datei:Logo Merkur.svg
Od travnja marka „Merkur“ odlazi u prošlost

Nestalo je oko 200 radnih mjesta u sjedištu

Ta vijest je potvrđena, iako je još ljetos Haraszti tvrdio kako ime i marka Merkur sa svojih 144 podružnice neće nestati sa scene. Iskustvo kupovanja u Merkuru ostat će, samo će se ime promijeniti, rekao je Haraszti u četvrtak na konferenciji za novinare.
„Svjesni smo da postoji mnogo obožavatelja Merkura. Asortiman i usluga će se zadržati“, naglasila je Elke Wilgmann, članica odbora za potrošače „Billa-Merkur Austrije“. Izbor, usluga i veliki prostori tipični za Merkur ostaju kakvi jesu.
Najava za ovakav korak je ipak bilo: pojedinačne operativne tvrtke Billa i Merkur još ljetos spojene su u poduzeće BMÖ – Billa-Merkur-Österreich- i uprava je također spojena. Od kupnje preko marketinga do širenja, BMÖ nastoji izbjegavati dupliciranje.
Spajanje dviju linija supermarketa koštalo je prošle godine oko 200 radnih mjesta u sjedištu u Wiener Neudorfu. Potez je to koji je sadržavao određeni „socijalni plan“ za sve bivše djelatnike i rečeno je kako se na toj lokaciji ni jedno radno mjesto više neće ukinuti. Ono što je tamo ušteđeno trebalo bi se slivati ​​na tržišta.
U sljedećih nekoliko godina REWE planira otvoriti 100 novih poslovnica. Prvo, međutim, ime Merkur mora nestati sa svih logotipa, vanjskih fasada, vrećica i radne odjeće te biti označeno kao Billa Plus. Postoji raspored, ali oni ga ne žele priopćiti, rekao je Haraszti. U svakom slučaju, početak je u travnju.

BIO – asortiman će biti proširen

Primjerice, treba proširiti organsku paletu. Nova marka „Billa Bio“ započinje s oko 130 proizvoda. Organska marka Da, naravno, zadržat će se, kao i Billa Corso. Do 2024. Rewe želi ponovno biti broj 1 u Austriji u sektoru supermarketa. U koronskoj godini 2020. Spar je pretekao njemačku maloprodajnu grupu koja je u Austriji zastupljena s Adegom, Billom, Bipom, Merkurom i Pennyjem.
„Nezadovoljni kupci uzrokuju mi ​​više glavobolje nego tržišni udjeli“, kaže Haraszti. U prošlosti su akcije postajale sve neprozirnije, priznao je upravitelj. 1 + 1 gratis, minus 25 posto na četiri omiljena proizvoda i razne naljepnice s popustom čine kupovinu namirnica u Austriji kompliciranom. Marketinška politika trebala bi postati jednostavnija, jasnija i prilagođenija kupcima, a vlastite marke privlačnije. Na primjer, u budućnosti više neće biti mlijeka ili riže pod vlastitim robnim markama Billa i Merkur.

O poslovanju u koroni – „Nije tajna da smo imali koristi“

Koronska godina prošla je vrlo dobro za Rewe. „Nije tajna da smo imali koristi“, rekao je Haraszti. Rewe Austria povećao je prodaju za 6 posto. No, veća prodaja ne znači nužno i veću zaradu, priznao je menadžer Rewea. Ulaganja u sigurnost, higijenu i premije također su rezultirala visokim troškovima.
Merkur je osnovan 1969. godine i s oko 10 000 zaposlenih imao je tržišni udio od oko 8,8 posto. Lanac supermarketa Billa ima 1.100 podružnica i oko 20.000 zaposlenih.
hrvatskadijaspora.com

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime