Od 1. prosinca na slovenskim cestama kreće prva faza uvođenja sustava elektroničkih vinjeta za korištenje autocesta, kojim će se do 1. veljače 2022. postupno zamijeniti lijepljenje vinjeta na vjetrobransko staklo. Godišnje vinjete za vozila do 3,5 tona (osobne automobile) te godišnje i polugodišnje vinjete za motocikle bit će u prodaji već za dva tjedna.
Budi informiran/a na vrijeme. Prati nas na Facebooku!

 

Najveća promjena odnosi se na motocikliste: ako kupuju godišnju ili polugodišnju vinjetu, ona se od 1. prosinca više neće moći kupiti u obliku naljepnice, već isključivo u obliku e-vinjete. Vozači osobnih automobila od 1. prosinca moći će kupiti godišnju i polugodišnju e-vinjetu, no ne moraju toliko žuriti s kupovinom – valjanost postojeće godišnje e-vinjete za 2021. godinu produljena je do 31. siječnja 2022. Tjedne i mjesečne vinjete i dalje će se moći kupiti u obliku naljepnice, no od 1. veljače 2022. i one će biti zamijenjene elektroničkim inačicama.

E-vinjeta bit će povezana s registracijskim pločicama vozila, tako da šeme s preljepljivanjem vinjete na drugo vozilo koje su pojedini vozači do sada znali primjenjivati više neće biti moguće. Ipak, ako želite nekome pokloniti vinjetu, to će i dalje biti moguće – dakako, ako je i ta druga osoba registrirani korisnik na portalu Darsa. U svakom slučaju, pri unošenju podataka, bilo na stranici, bilo na prodajnim mjestima, treba biti posebno oprezan i unijeti točan broj registracijskih pločica jer sam korisnik odgovara za točnost podataka.

Još jedna važna novost to je da godišnja vinjeta više ne vrijedi od 1. siječnja do 31. prosinca, već se aktivira od datuma koji korisnik odabere na stranici te vrijedi 365 dana.

Cijene e-vinjeta identične su onima u obliku naljepnice: za osobne automobile do 3,5 tona godišnja vinjeta košta 110 eura, mjesečna 30, a tjedna 15 eura. Godišnja vinjeta za motocikle košta 55 eura, polugodišnja 30, a tjedna 7,5 eura dok kamperi i motorna vozila visine iznad 1,3 metra za godišnju vinjetu plaćaju 220 eura, mjesečnu 60, a tjednu 30 eura.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime