Od utorka, 26. travnja, stari ili pokvareni električni uređaji mogu se popravljati jeftino – izvijestile su. Temelji su postavljeni kada je Nacionalno vijeće u veljači donijelo Zakon o promicanju okoliša, koji je također dao pravni temelj za uvođenje ovog nacionalnog bonusa za popravke.

Svatko tko je popravio svoju električnu opremu dobiva maksimalno polovicu troškova popravka natrag uz bonus za popravak do maksimalno 200 eura. Bonus tako doprinosi većoj održivosti, izbjegava rasipanje i također daje poticaj gospodarstvu – posebno za tvrtke koje nude popravke”, rekao je glasnogovornik ÖVP-a za zaštitu potrošača Peter Weidinger, zadovoljan poticajem.

Sredstva su osigurana za popravak i/ili procjenu troškova popravka gotovo svih električnih i elektroničkih uređaja koji se uobičajeno koriste u privatnim kućanstvima, tj. onih s mrežnim kabelom, punjivom baterijom, baterija ili solarnih modula – poput aparata za kavu, kuhala za vodu, sušila za kosu, televizore, Hi-Fi sustave, pametne telefone, prijenosnike, e-bicikle, tlakomjere, ali i bušilice i visokotlačne čistače.

Popravci neelektronski komponenti, poput slomljenog kotača usisavača, također spadaju u bonus za popravak. Međutim, plinske peći, benzinske kosilice ili generatori za hitne slučajeve, na primjer, nisu financirani. Fizičke osobe mogu iskoristiti vaučer za popravak za troškovnik ili za popravak električne i elektroničke opreme u onim partnerskim tvrtkama koje sudjeluju u promotivnoj akciji.

To je do 200 eura po računu, za troškovnik najviše 30 eura ili 50 posto prihvatljivih bruto troškova. Kupac samo plaća razliku. Nakon popravka, kupci mogu odmah zatražiti novi bon za drugi uređaj na www.REPAIRBOnus.at i iskoristiti ga digitalno ili isprintano. „Mislim da su ljudi sve više zainteresirani za postupanje u skladu s motom ‚popravite umjesto bacite‘. Bonus za popravak tome daje važan doprinos„, kaže Weidinger.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime