Udruženje hotela Republike Irske objavilo je da je više od 180 000 radnih mjesta iz ovog sektora ugroženo zbog epidemije Korona virusa. S obzirom na to da će im posao biti smanjen za gotovo tri četvrtine, to udruženje nastoji pridobiti pažnju vlasti i ostvariti neke od mjera za spas hotelijerstva: smanjiti stopu PDV-a, ukidanje nekih nameta i ostvarivanje dodatnih subvencija.

U cijeloj Europi je udarac na hotele i ugostiteljstvo bio ogroman. Osim Udruženja hotela, i mali i srednji poduzetnici iz Irske su najavili slične sastanke i prijedloge kako bi svoju egzistenciju a samim time i ekonomiju održali na životu.

Ni u Austriji situacija nije puno bolja. Od početka lipnja hotelima je rad pod određenim mjerama zaštite dozvoljen, ali prema podacima radničke komore, gotovo pola hotela nije ni otvaralo svoja vrata. Teško je popuniti hotele u vrijeme zabrane okupljanja, nedostatka kulturnih aktivnosti i zabrana većih konferencija.

Mnogi hotelijeri i ugostitelji su izjavili da im se uopće ne isplati otvarati svoje objekte ako je popunjenost kao sada čak ispod 30%. Troškovi održavanja, plaća i režija višestruko nadmašuju ostvareni promet. S obzirom na to da su i mnogi Hrvati zaposleni u ovom sektoru, doznali smo da ih ova kriza nije zaobišla. Velik broj njih se još nije vratio na posao, a veliko pitanje je i kad će to biti.
Izvjesno je da mnogi hoteli bez nepovratnih sredstava od strane države neće biti u stanju preživjeti ovaj udarac.

hrvatskadijaspora.com

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime