Autor Bogdan Giuşcă - Vlastito djelo

Takozvani sustav ETIAS trebao bi biti pušten u funkciju iduće godine. Sustav je to koji bi trebao omogućiti veću sigurnost i bolju kontrolu granica Europske unije, ali u isto vrijeme je i razljutio prije svega građane Bosne i Hercegovine, koji će sada za ulazak u Hrvatsku tj. u Europsku uniju morati platiti 7 eura i popuniti elektronski obrazac, bez kojega neće moći prijeći granicu. S obzirom na to da je ta vijest ostavila više pitanja nego odgovora, portal Hrvatska dijaspora je istražio što sve o tome trebaju znati naši čitatelji, od kojih jedan veliki broj dolazi upravo iz Bosne i Hercegovine.

Ukratko: ova nova pravila će se primjenjivati za sve neeuropske državljane koji nemaju EU vizu. Popunjavanje internetskog obrazca ne bi trebalo trajati dulje od 10 minuta i osim putne isprave nikakvi drugi dokumenti neće biti potrebni. Ako osoba nije u stanju podnijeti zahtjev osobno (npr. zbog niske razine informatičke pismenosti ili nedostatka interneta), zahtjev može popuniti treća osoba. Ako budu potrebne dodatne provjere, čekanje na dozvolu može potrajati i do 30 dana pa bi građani stoga trebali na vrijeme predati zahtjev.

No dobra vijest je ipak da se popunjavanje obrasca (i plaćanje) neće morati obavljati prije svakog prelaska granice, nego samo jednom u tri godine ili do isteka valjanosti dokumenta, ako on ističe prije navedene tri godine. ETIAS će se kontrolirati pri svakom prelasku granice i pomoći će u utrvđivanju sigurnosnih i migracijskih rizika prije nego što putnici bez vize stignu na granični prijelaz.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime