Foreign service intitute (FSI) je inače sustav koji rangira jezike prema tome koliko je dugo govornicima engleskog obično potrebno naučiti određeni jezik. Tako su i ovaj put objavili koji su to jezici svrstani u kategoriju najtežih iako ne postoji jednoglasan odgovor na to koji je od njih veoma kompliciran za naučiti, a koji ipak najjednostavniji.

FSI sistem rangiranja jezika sastoji se od pet kategorija – od najlakše ka najtežoj na osnovu toga koliko je sati učenja potrebno da bi određena osoba dostigla profesionalnu vještinu.

U kategoriju I spadaju jezici za koje je obično potrebno skoro 24 do 30 tjedana učenja, točnije, 600 do 750 sati nastave kako bi se postigao nivo S-3/R-3 koji je otprilike jednak nivou B2/C1. Sukladno tome, u tu grupu su, prema ovom sustavu rangiranja, jezici poput danskog, nizozemskog, francuskog, talijanskog, norveškog, portugalskog, rumunjskog, španjolskog i švedskog.

Njemački je svrstan u zasebnu kategoriju II te je navedeno da je za njegovo učenje potrebno 30 tjedana, odnosno, 750 sati.

Jezici za koje je potrebno 36 tjedana učenja, točnije, 900 radnih sati, našli su se u kategoriji III. Riječ je o jezicima koji imaju lingvističke i kulturne razlike u odnosu na engleski poput indonezijskog, malezijskog i svahilskog.

Hrvatski jezik spada u najteže za naučiti

Na red je došla i kategorija IV u kojoj se našao i hrvatski jezik te, prema navedenom, važi za one koje je dosta teže naučiti. Naime, u ovoj grupi su jezici sa još značajnijim lingvističkim i kulturnim razlikama u odnosu na engleski i za njih je potrebno oko 44 tjedna ili 1.100 sati učenja.

Osim hrvatskog, u ovu kategoriju spadaju još: albanski, amharski, azerbejdžanski/azerski, bengalski, bugarski, burmanski, bosanski, češki, estonski, finski, gruzijski, grčki, hebrejski, hindski, mađarski, islandski, kmerski, latvijski, litvanski, makedonski, mongolski, nepalski, pašto, perzijski, poljski, ruski, srpski, sinhalski, slovački, slovenski, tagaloški, tajlandski, turski, ukrajinski, urdu, uzbečki, vijetnamski, xhosa (nigersko-kongoanski jezik), zulu.

U posljednjoj, kategoriji V nalaze se jezici koji su iznimno teški za govornike engleskog jezika te je za njih potrebno 88 tjedana, točnije, 2.200 sati učenja. Prema tome, najviše truda iziskuju arapski, japanski, korejski, kantonski (kineski) i mandarinski (kineski) jezik.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime