Foto: Pigpanter

Sjećanje na oko 40.000 vojnika ustaške države i civila koji su pobjegli u posljednjim danima rata do sada se, ne bez kontroverzi, obilježavala u Bleiburgu. Dok se veća skupina bavila isključivo odavanjem počasti žrtvama Bleiburga, zbog manjine, koja je isticala ustaške simbole, ovo obilježavanje godinama biva kritizirano od strane austrijske vlasti.

Proteklih godina ustaški simboli, tvrdi ORF, više puta su viđeni na manifestaciji u organizaciji Udruge Bleiburger Ehrenzug te su podnesene prijave zbog kršenja Zakona o zabrani. Do sada su vlasti govorile da se događaj ne može zabraniti, no guverner Koruške Peter Kaiser (SPÖ) tražio je od saveznih vlasti podršku u naumu zabrane.

Stručna skupina ispitala zabranu

Skupina stručnjaka koju je sazvalo Ministarstvo unutarnjih poslova preporučuje da se, po njima kontroverzni skup, zabrani. Ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer (ÖVP) izvješće će u srijedu predstaviti Vijeću ministara, nakon čega će biti proslijeđeno Nacionalnom vijeću. Odluka o zabrani ovakvih događaja u osnovi je u nadležnosti okružnih upravnih tijela kao skupštinskog tijela, poručuju iz odjela unutarnjih poslova. Stručna skupina osnovana je u srpnju 2020. na prijedlog odluke Nacionalnog vijeća. Na inicijativu Zelenih podnesen je – neobvezujući – prijedlog rezolucije zajedno sa SPÖ, ÖVP i NEOS-om, koji su pozvali saveznu vladu da spriječi sastanak u budućnosti. Samo FPÖ nije bio dio inicijative.

Guverner Koruške Kaiser „zadovoljan i olakšan“

Guverner Kaiser reagirao je u prijenosu, zadovoljan i s olakšanjem, na vijest o ocjeni stručne skupine: „Kao guverner i iz dubokog osobnog uvjerenja, uvijek sam govorio protiv revizionističke demonstracije desničarskih ekstremista.“ Tim više ga raduje što je osnivanje skupine stručnjaka o kojoj je prošle godine odlučilo Sabor u svom izvješću ministru unutarnjih poslova crno na bijelo potvrđuje da se skup u ovom obliku mora zabraniti. Od Ministarstva unutarnjih poslova očekuje da će udovoljiti zahtjevima Koruške i odlukama Nacionalnog vijeća o zabrani skupa.

Team Kärnten: potpuno zabraniti sastanke

Šef Team-a Kärnten, gradonačelnik Spittala na Dravi, Gerhard Köfer, također je aktualno izvješće stručne skupine u prijenosu nazvao „iznimno pozitivnim i važnim temeljom za daljnje korake“. Köfer je rekao da je „cijeli događaj nije bio i nije u skladu s osnovnim vrijednostima naše uspostavljene demokracije“. Traži da se skup potpuno zabrani. NEOS je također pozdravio mogući završetak tkz. ustaškog susreta u Loibacher Feldu. Glasnogovornik Markus Unterdorfer-Morgenstern rekao je da je „zbijanje redova stranaka, isključujući FPÖ, za odgovarajući prijedlog rezolucije prošle godine bio važan prvi korak u zaustavljanju nacionalističkih i neofašističkih aktivnosti“, a posljedično sa političkim sada moraju uslijediti i radnje mjere.

FPÖ protiv zabrana

Kritike zbog planirane zabrane stigle su iz Slobodarske stranke (FPÖ). Čelnik stranke i član Nacionalnog vijeća Erwin Angerer rekao je da je žalosno što se ignorira pravo na dostojanstveno sjećanje na mrtve jer se zadušnice koriste u političke svrhe. Sjećanje na tisuće ljudi koji su nakon završetka rata pobjegli u Korušku i okrutno poginuli bit će onemogućeno zabranom, rekao je Angerer.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime