O nama

Koncept i ideja portala

Portal „Hrvatska dijaspora“ je novoosnovana platforma bez komercijalnog interesa, čiji je primarni cilj pružanje korisnih informacija svim Hrvaticama i Hrvatima (ali naravno i ostalima), koji žive i rade u inozemstvu. U početnoj fazi stranice naglasak ipak leži na zemljama u kojima živi najveći broj Hrvata i koje su najčešći cilj aktualnih migracija; radi se o Saveznim Republikama Njemačkoj, Švicarskoj i Austriji, no tu svakako i spadaju zemlje poput Irske, SAD-a, Australije i Kanade.

Sama ideja ove platforme predstavlja reakciju na aktualne migracije hrvatskih državljana i Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. U primarnom fokusu nalaze se naši sugrađani koji su nedavno napustili rodni kraj ili to u skorije vrijeme namjeravaju učiniti. Njima na raspolaganju stoje određene informacije i savjeti, koji mogu biti podrška u stresnom razdoblju promjene okoline i društva. Drugu i također jednako važnu skupinu čine svi oni koji već dugo vremena borave u inozemstvu ili su čak tamo i rođeni. Portal „Hrvatska dijaspora“ je zamišljen također i kao komunikacijska platforma koja će zajedništvo i suradnju hrvatske dijaspore učiniti bržom, lakšom i kvalitetnijom.

Naš portal se razlikuje od ostalih informativnih portala kroz činjenicu da ova stranica uz statični informativni karakter obiluje i dinamičnim, aktualnim novostima iz navedenih zemalja (ali i iz domovine) koje su relevantne za hrvatsku dijasporu kao poseban društveni sektor. Neopterećeni političkim ili svjetonazorskim opcijama planiramo ponuditi iz dana u dan zanimljive i korisne informacije kroz više rubrika. Uz to ćemo nuditi besplatno naš prostor za predstavljanje vaših zajednica, kulturnih, umjetničkih, sportskih i raznih drugih udruženja kao i događaja i manifestacija koje Hrvati u dijaspori organiziraju. Portali sa ovom tematikom nisu novost, ali većina stranica se ograničava na relativno mali lokalni i regionalni prostor. Portal „Hrvatska dijaspora“ planira ići na jednoj višoj razini. Taj cilj nije bez izazova.

U budućnosti planiramo stalno poboljšavati i kvalitetu i sadržaj te kreirati nove servise u interesu cjelokupne hrvatske dijaspore. Ako vam se naš kocept sviđa, pozivamo vas da nam se pridružite i da zajedno sa nama sadržajno obogaćujete ovaj portal. Ako volite pisati i ako želite da se vaše mišljenje čita i čuje, možete rado postati naš povremeni ili stalni suradnik. Uz poštivanje pravila korištenja, rado ćemo objavljivati vaše tekstove svake vrste na raznorazne teme.

Pitanja i odgovori za sve stalne ili povremene suradnike:

Što portal može sadržavati?
– izvještaji i fotografije najrazličitijih aktivnosti iz vaših zajednica, udruga, klubova,
društava itd.
– važne vijesti iz države u kojoj živite, kako političke tako i one druge. Vijesti ipak nisu
primarni dio portala, ali su naravno dobrodošle.
– Korisne informacije o dolasku i boravku tj. životu u toj zemlji. Informacije o Austriji i Njemačkoj ću već objavljene. Isti taj servis samo za druge države se nalazi u izradi i bit će uskoro objavljen.
– Stavovi, mišljenja i komentari u sklopu redovne kolumne, bloga ili pojedinačnih članaka, uz obavezno poštivanje uvjeta sudjelovanja.
– Obrada i pisanje o različitim temama u sklopu kategorije “Projekti”. Za sada se radi na “školi hrvatske povijesti”, u kojoj ću redovno objavljivati tekstove o osobama i događajima iz hrvatske povijesti. Također imamo i dio “iz pera hrvatskih pisaca” u kojemu će se redovno naći ulomci i pjesme hrvatskih književnih velikana.
Promocija knjiga naše dijaspore, a možda sa vremenom i izdavaštvo, je također u
planu. Ukoliko vi imate još neku ideju, slobodno nam se obratite.

Što portal nije i ne smije sadržavati?
– iako se politika može tematizirati, važno je zadržati dozu objektivnosti kada su
vijesti u pitanju. Kolumne su naravno subjektivna stvar, pa tako i komentiranje politike
može biti subjektivno, sve dok se zadržava nivo stručnosti i pristojnosti. Općenito
portal neće biti politički obojen. U kolumnama se može zauzeti subjektivan i
argumentiran stav, ali portal kao takav neće podržavati neku političku stranku, bile to
hrvatske ili neke strane stranke.
– Vrijeđanje i omalovažavanje bilo koje vjere, nacije, rase ili bilo kojeg druge skupine
ljudi. Portal nije i ne smije biti mjesto širenja mržnje.
– portal zahtjeva određenu ozbiljnost i stručnost, pa stoga ovo nije platforma za
širenje kojekakvih teorija zavjere i nebuloznih, paranoidnih vijesti.
– naša stranica nema namjeru biti konkurencija nekim drugim portalima nego
naprotiv, nadamo se da ćemo sa mnogima od njih ostvariti suradnju.

Koga ili što mogu reklamirati, a što ne?
Reklamirati znači pisati pozitivno o nekomu ili nečemu konkretnom i tu ćemo se držati
našeg koncepta. Svi ljudi, klubovi, udruge, zajednice i misije koji nemaju financijski
interes mogu biti predstavljani kroz tekstove i članke na ovom portalu, naravno
potpuno besplatno. Pojedine firme i poduzeća te njihovi proizvodi ili usluge ne mogu
biti besplatno reklamirani, jer naša stranica nije oglasnik za poslove niti stranica za prodaju. Dugoročno planiramo projekt “Knjige i izdavaštvo dijaspore”, s ciljem promoviranja autora i knjiga napisanih u dijaspori. Za takve knjige ćemo imati besplatnu promociju.

Hrvati u inozemstvu predstavljaju ogroman neiskorišten potencijal. Uvjereni smo da platforma ovakve vrste može svakako doprinijeti boljem iskorištavanju navedenog potencijala.