Prije nego što je uopće postojalo cjepivo protiv Covida, obavezno cijepljenje u Njemačkoj je bilo isključeno. Ova politička odluka bila je, tvrde nove vlasti, „velika pogreška“.

Budi informiran na vrijeme. Prati nas na Facebooku!

Čak i prije nego što su cjepiva uopće bila dostupna i odobrena, političari FDP-a i CDU-a glasno su tvrdili da neće biti obveze cijepljenja. Sada bi, kako nove vlasti najavljuju, mogla doći. FDP to negira. No, čelnica parlamentarne skupine Zelenih Katrin Göring-Eckardt tvrdi: buduća takozvana semaforska koalicija trebala bi dogovoriti obvezno cijepljenje za određene profesionalne skupine.

Naravno, odmah se postavlja pitanje ne krši li obvezno cijepljenje, na što sada pozivaju Zeleni, temeljno pravo na tjelesni integritet. Sama obaveza sigurno krši isti taj intergritet, no pravno gledajući nije nemoguće da se uvede obaveza, čak i za širi dio populacije. No, suprotno onome što tvrdi FDP, osobne slobode nikada nisu neograničene. Umjesto toga, njemački ustav predviđa da se sloboda pojedinaca može ograničiti, uz posebno vođenje računa o proporcionalnosti, ako je slobodom pojedinca ugrožen interes šire populacije.

Javno zdravlje je jedna takva briga. Broj zaraženih tjednima je naglo rastao, a svaki dan se obaraju novi rekordi učestalosti. Vjerojatno bi ovog mjeseca incidencija od 1.000 mogla biti premašena u Njemačkoj s do 100.000 novih infekcija dnevno. Jedinice intenzivne njege će već prije biti preopterećene. Pacijentima s rakom već se odgađa liječenje jer su kreveti potrebni za mnoge slučajeve korone. S obzirom na ovu situaciju, sloboda pojedinca ugrožava interes većine, tvrde njemačke vlasti. Osim toga, postavlja se pitanje tko bi još bio pogođen takvom odlukom, uz već navedene učitelje i medicinske djelatnike.

„Opet se povećava broj slučajeva u staračkim domovima jer necijepljeno medicinsko osoblje unosi virus. I nije li nerazumno da djeca moraju satima sjediti u učionici s maskama jer im učitelji nisu cijepljeni?“ – pitaju se iz Zelenih.

Kako tvrde, „bila je pogreška isključiti obvezno cijepljenje od samog početka. Osim što je sada sve teže odstupiti od ovog obećanja, mnogima je to prije svega ostavilo dojam da bi cijepljenje moglo biti loša stvar.“

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime