Tvrtka sa sjedištem u Düsseldorfu ovog je tjedna primila prvu narudžbu za nekoliko tisuća novih kaciga. Povećanje proračuna za obranu posljednjih godina dosad nije moglo riješiti zaostale investicije u projekte naoružanja, rekao je šef Rheinmetalla Papperger. Mnogo je novca otišlo u velike projekte poput izgradnje fregata.

Grupa za naoružanje Rheinmetall očekuje da će trebati 1.000 do 3.000 dodatnih zaposlenika za nove narudžbe za ponovno naoružavanje Bundeswehra (savezna vojska). Pozadina toga su investicijski planovi savezne vlade.

„Milijarde koje su bile potrebne za to su tada nedostajale, posebno za male i srednje projekte.“  Pod dojmom rata u Ukrajini, kancelar Olaf Scholz (SPD) najavio je u nedjelju u Bundestagu da će 100 milijardi eura biti stavljeno na raspolaganje kao poseban fond za Bundeswehr i također više od dva posto ekonomske proizvodnje koju NATO planira svake godine potrošiti na obranu. Dionica Rheinmetalla tada je skočila.

„Neprihvatljivo je da se nakon nekoliko dana ne možemo obraniti u slučaju napada jer je Bundeswehr ostao bez streljiva“, rekao je Papperger. Zalihe streljiva mogle bi se značajno povećati u roku od šest do dvanaest mjeseci. Voditelj ne očekuje da će proširenje proizvodnje propasti zbog materijala: lani su skladišta bila opskrbljena robom vrijednom oko milijardu eura, uključujući čelik, aluminij i specijalni čipovi.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime