Unatoč sve većem broju infekcija, u njemačkim bi se tvrtkama za tjedan dana trebale primjenjivati ​​blaže korona mjere. Poslodavci pozdravljaju fleksibilnija pravila i ukidanje obveze kućnog ureda.

Tjedan dana prije planiranog ukidanja većine korona mjera u cijeloj zemlji, trenutno širenje virusa povećava sumnje u operativno popuštanje – poslodavci, međutim, pozdravljaju ukidanje propisa.

Nacrt uredbe Federalnog ministarstva rada predviđa da poslodavci sami procjenjuju rizik od virusa i definiraju odgovarajuće mjere u konceptu higijene poduzeća. Prema nacrtu, poslodavci bi potom trebali provjeriti nude li zaposlenicima tjedno testiranje na korona virus, daju li im zaštitne maske i trebaju li zaposlenici raditi od kuće. Tvrtke bi ubuduće same trebale odlučivati ​​i o zaštitnim mjerama kao što su pravila o udaljenosti i higijeni ili obveza nošenja maske. Pravilnik bi trebao biti donesen u saveznoj vladi u srijedu.

Fleksibilnost koja je sada planirana za tvrtke je neophodna i korisna„, rekao je predsjednik poslodavca Rainer Dulger. Fleksibilizacija je nužna reakcija na koncepte operativne zaštite i visoku procijepljenost zaposlenika. „Čak i nakon što se ukine zakonska regulacija pristupa 3G i više ne vrijedi obveza rada na daljinu, gospodarstvo će nastaviti održavati učinkovite zaštitne mjere„, najavio je Dulger.

Nacrt uredbe sadrži napomenu da ne postoji zakonska obveza rada od kod kuće, ali da poslodavac ima mogućnost svojim zaposlenicima ponuditi rad od kuće. Dulger je rekao da će se mobilni rad i dalje koristiti u tvrtkama bez pravne prisile.

Zaštita na radu od kraja ožujka ne smije postati privatna stvar zaposlenika”, rekla je članica uprave DGB-a Anja Piel. “Pandemija još nije gotova i zato rad od kuće, gdje god je to moguće, ostaje koristan alat za ograničavanje kontakata, a time i rizika od infekcije.” Istodobno, zaposlenici moraju i dalje biti zaštićeni na radnom mjestu u tvrtka: nošenjem maski u zatvorenom prostoru i pomnom kontrolom procesa infekcije kroz redovite testove. “Poslodavci bi morali snositi troškove za to”, istaknula je Piel.

 

Za redovne, točne i provjerene informacije, pratite nas na Facebooku.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime