PREDSJEDNIŠTVO Kršćansko-demokratske unije (CDU) iznova je podržalo svog predsjednika Armina Lascheta u kandidaturi za njemačkog kancelara na parlamentarnim izborima u rujnu.

Članovi saveznog predsjedništva CDU-a su nakon šestosatnog sastanka sa 77.5 posto glasova podržali Lascheta. Njega je od 46 članova predsjedništva birao 31 član, devet ih je bilo za Markusa Södera, a šest se suzdržalo od glasanja. Laschetovog konkurenta Södera, predsjednika Kršćansko-socijalne unije (CSU), manje stranke demokršćanske Unije CDU/CSU, podržalo je 22.5 posto članova predsjedništva.

Nakon što su proteklog vikenda propali pokušaji dogovora dvojice predsjednika stranaka Unije CDU/CSU Lascheta i Södera o tome koji će od njih dvojice preuzeti ulogu kancelarskog kandidata, Söder je jučer najavio kako odluka o kandidatu ovisi o tome što odluči predsjedništvo CDU-a, veće od dviju stranaka Unije.

„Ako predsjedništvo CDU-a jasno podrži Lascheta, mi ćemo poštovati tu odluku“, rekao je Söder jučer nakon sastanka predsjedništva CSU-a. Pritom nije objasnio što točno smatra jasnom podrškom. Kandidaturu Lascheta mora još potvrditi i vodstvo CSU-a.

Söder je proteklih dana ustrajao na kandidaturi pozivajući se na bolje rezultate u ispitivanjima javnog mnijenja kako kod birača tako i kod glasača Unije CDU/CSU. Laschet je, kako javljaju agencije, rekao da je noćašnji izbor važan signal u procesu konačnog odabira kancelarskog kandidata Unije i mogućeg nasljednika kancelarke Angele Merkel koja se nakon aktualnog mandata povlači iz politike.

U povijesti Unije CDU/CSU samo su dva političara iz CSU-a, Franz Josef Strauss i Edmund Stoiber, ušla u predizbornu utrku kao kancelarski kandidati. CSU zastupa demokršćansku opciju u Bavarskoj, a CDU u ostalih 15 njemačkih saveznih pokrajina.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime