Vlada semafora u kabinetu dogovorila je paket pomoći od milijardu eura. Ipak, postavljaju se pitanja: Za koga se sada odnosi? A pogotovo kada? Sažimamo ono što je poznato.

Energetska paušalna stopa u paketu pomoći za 2022.:
Zbog rata u Ukrajini i s njim povezanih razgovora o kupnji nafte i plina od Rusije, kao i zaustavljanja projekta plinovoda „Sjeverni tok 2“, cijene energenata  naglo rastu. Semaforska koalicija stoga je dogovorila paušal za energiju ili paušal cijene energije od 300 eura. No, postoji i zastoj u plaćanju: iznos paušalne cijene energije je oporeziv. Novac trebaju primati sve zaposlene osobe koje su obveznici primanja. Umirovljenici su stoga isključeni iz ovoga – s jednom iznimkom. Ako imaju mini posao s mjesečnom plaćom između 450 i 1300 eura, umirovljenici mogu koristiti i naknadu za energiju.

300 eura bonusa za energiju u Njemačkoj

 

Mjera o kojoj se žestoko raspravljalo i prije rata u Ukrajini, a sada je ponovno dobila zamah kao dio paketa pomoći je dječji bonus. Također, vezano uz rastuće troškove života, obitelji s više djece ili obitelji na socijalnoj pomoći nalaze se u neizvjesnoj situaciji. Vlada je stoga najavila da će obitelji dobiti jednokratnu isplatu od 100 eura po djetetu od ureda za obiteljske naknade – uz dječji doplatak. Bonus se kompenzira s dječjim doplatkom.

To se odnosi na sve obitelji s djecom. Međutim, budući da se bonus uračunava u dječji doplatak, oni koji najviše plaćaju od njega imaju malu ili nikakvu korist. Drugačija je situacija za primatelje socijalne pomoći, kao i za primatelje Hartz IV, koji također primaju Corona bonus koji je  odlučen kao jednokratna isplata, koja je udvostručena.

Cijene goriva rastu? Onda idi vlakom! Upravo tako savezna vlada želi motivirati građane na to – i stoga pokreće tzv. kartu od 9 eura. Ova karta vrijedi mjesec dana i uvijek vrijedi za mjesec u kojem je kupljena karta. Ako kupite u lipnju, možete se voziti u lipnju. Nova karta je potrebna u srpnju. 27 eura za tri mjeseca javnog prijevoza? Stvarno jeftina ponuda. Karte prodaju lokalne tvrtke: online, na automatima za prodaju karata, u DB aplikaciji ili na šalteru korisničkog centra prijevozničke tvrtke. Ova mjera odnosi se na sve.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime