U borbi protiv pandemije korone, Bundestag je  danas odlučio o prvom ograničenom zahtjevu cijepljenja i daljnjim kriznim propisima. Zakonodavni planovi nove koalicije SPD-a, Zelenih i FDP-a također su  odobrili CDU/CSU. Oni propisuju da zaposlenici u ustanovama s rizičnim skupinama poput domova za starije i nemoćne osobe moraju do sredine ožujka 2022. dokazati da su cijepljeni ili preboljeli korona virus. Osim liječnika, sada bi se trebali cijepiti i farmaceuti, stomatolozi, veterinari kao i svi koji su zaposleni u tom sektoru. Dopunjuju se i proširuju mogućnosti saveznih pokrajina za regionalno pooštravanje propisa. Za zakon je glasao 571 zastupnik. Protiv je bilo 80 glasova, a 38 suzdržanih.

U svom prvom govoru u Bundestagu kao ministar zdravstva Karl Lauterbach je rekao da je tzv. Semafor koalicija puno toga isplanirala. “Ali glavni prioritet za nas je zaštititi stanovništvo u ovoj zdravstvenoj krizi. Stoga ćemo učiniti sve što je u našoj moći da što prije okončamo ovu krizu.” U tu svrhu Vlada će blisko surađivati ​​s “konstruktivno izabranim dijelovima oporbe”. “Ova pandemija je zadatak za sve nas. Ovo nije prilika za stranačku politiku.“

„Obiteljska okupljanja bi se trebala održati na siguran način“ Što se tiče novih mjera, Lauterbach je rekao: „Dajemo instrumentu ono što je potrebno, lokalno, ali i širom zemlje, da razbijemo delta val i spriječimo omikronski val koliko god možemo.“ Ministar zdravstva naglasio je: „S učestalosti koju trenutno imamo, jedina alternativa zatvaranju restorana i kulturnih institucija često je da necijepljeni ne mogu ući tamo.“ Do Božića se delta val mora pomaknuti što je više moguće. Obiteljska okupljanja ne samo da bi se trebala održati, „već bi se trebala moći održati i sigurno“.

U slučaju vrlo kritične situacije, savezne pokrajine već mogu nametnuti strože zahtjeve za razonodu ili sport, ali bez ograničenja izlaza ili općeg zatvaranja trgovina i škola.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime