NJEMAČKI parlament Bundestag je usvojio Zakon o zaštiti od zaraze koji omogućava daljnju provedbu mjera za suzbijanje pandemije i nakon što istekne proglašeno izvanredno epidemiološko stanje (25.11.).

Zakonski prijedlog su podržali zastupnici buduće vladajuće koalicije (SPD, Zeleni i FDP), dok su stranke Unije (CDU/CSU) i Alternativa za Njemačku (AfD) glasale protiv, a Ljevica je bila suzdržana. Za stupanje na snagu nužna je i podrška Bundesrata.

Novim zakonom se između ostalog predviđa uvođenje pravila „3G“ na radnim mjestima i u sredstvima javnog prijevoza. To znači da će građani moći na posao ili u javni prijevoz samo ako su cijepljeni, negativno testirani ili su preboljeli korona virus.

Osim toga, savezne pokrajine mogu samostalno donositi pojedine mjere poput obveze nošenja zaštitne maske ili ograničavanja kontakata.

U raspravi u Bundestagu oporbene stranke Unije i Ljevica su najviše kritizirali to što se ovim zakonom, bez obzira na rekordni broj novozaraženih koronavirusom, planira ukinuti mogućnost proglašavanja izvanrednog epidemiološkog stanja od nacionalnog značenja.

„To su znatna ograničenja za necijepljene, koja mi smatramo ispravnima“, izjavio je govoreći o novim mjerama za javni servis ZDF Dirk Wiese, potpredsjednik Kluba zastupnika SPD-a. Mogući su, između ostalog, ograničenja kontakata, obvezna primjena pravila „3G“ na radnom mjestu i obveza rada od kuće gdje god je to moguće te zabrana korištenja javnog prijevoza za necijepljene bez negativnog testa na koronu. Neovisno o tome, na snazi ostaje obveza nošenja zaštitnih maski.

„To je praktički lockdown za necijepljene“, rekao je Wiese.

Mjere koje, prema novom zakonu, vjerojatno više ne bi bilo moguće uvesti su ograničavanja kretanja i putovanja, zatvaranje ugostiteljskih i smještajnih objekata, kao i trgovina i obrta, te ograničavanje sportskih aktivnosti. Također, predviđene su stroge kazne za one koji izbjegavaju uvedena ograničenja krivotvorenjem potvrda o cijepljenju.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime