Zakonodavac ponovno povećava osnovnu naknadu. To znači da će 2022. godine ukupno 9.984 eura vašeg prihoda ostati neoporezivo – 240 eura više nego prethodne godine. Kako dalje izvještava Stiftung Warentest, velika njemačka potrošačka organizacija, dvostruki iznos odnosi se na oženjene osobe. Osnovna naknada stoga će 2022. učiniti više od poreza na dohodak. No, postoje i druge pogodnosti koje porezni obveznici mogu iskoristiti.

I ove će godine svi koji u cijelosti ili djelomično rade od kuće moći dobiti u vidu paušala za kućni ured. To je namijenjeno pokrivanju dodatnih troškova koje zaposlenik ne bi imao bez pandemije. Prvotno planirani samo za 2020. i 2021., SPD, Zeleni i FDP žele nastaviti odobravati paušal u skladu s koalicijskim sporazumom iz 2022., navodi Stiftung Warentest. Međutim, ovaj prijedlog još nije odobren.

Njemačka vlada dogovorila paket pomoći za 2022. godinu

Pet eura se uzima u obzir po kućnom radnom danu kao dio paušala za kućni ured – maksimalno 120 dana u godini. Za paušalni iznos mogu se prijaviti zaposleni i samozaposleni. Isplati se jer je u njemu  ukupno do 600 eura godišnje. U praksi to znači: U dodatak N porezne prijave upisati dane matičnog ureda, jer je paušal dio rashoda koji se odnosi na dohodak. Treba, međutim, napomenuti da uštedite poreze s paušalnom stopom kućnog ureda samo ako naplatite više od 1000 eura troškova oglašavanja godišnje. Taj iznos porezna uprava ionako automatski odbija za profesionalne troškove.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime