S obzirom na rapidno rastući broj infekcija, Njemačka zahtijeva registraciju ulaska i karantenu za neimunizirane osobe. Ministar Köstinger zabrinut je za turizam.

Njemačka je ponovno stavila Austriju na popis područja s visokim rizikom od korone, s obzirom na nagli porast broja infekcija uzrokovanih Omikron varijantom virusa . Kako je Institut Robert Koch (RKI) objavio u petak na svojim stranicama, Austrija će se od sljedeće nedjelje smatrati visokorizičnim područjem, što znači da su registracija ulaska i karantena za neimunizirane osobe obavezne. 

Za provjerene, točne i aktualne informacije zapratite nas na Facebooku (klikom na sliku)

Ministrica turizma Elisabeth Köstinger (ÖVP) istaknula je u petak u prijenosu odluke o odluci da ograničenje zbog reklasifikacije ne utječe na cijepljene osobe: „Svatko tko je cijepljen može u bilo kojem trenutku provesti siguran i opuštajući odmor u Austriji.“ Međutim, osobe koje nisu niti cijepljene niti oporavljene moraju ući u desetodnevnu karantenu iz koje se testiranje može pustiti najranije nakon pet dana. Obveza izolacije odnosi se i na djecu, a mala djeca mlađa od šest godina automatski završavaju karantenu nakon pet dana i bez besplatnog testiranja.

Köstinger: „Problematična regulativa za Austriju“

Köstinger je izrazila zabrinutost za zimski turizam zbog obvezne karantene za necijepljenu djecu mlađu od dvanaest godina pri povratku u Njemačku: „Čak i ako obitelji s djecom mlađom od 12 godina čine samo oko petinu naših stranih gostiju, ova uredba je problematična za Austriju jer sva djeca koja još nisu potpuno imunizirana moraju ići u karantenu najmanje pet dana, čak i ako su njihovi roditelji potpuno cijepljeni.“

Ministar ÖVP-a stoga želi „nastaviti raditi kako bi osigurao da se preporuke Europske unije provode“ – naime da Njemačka oslobađa osobe mlađe od 12 godina koje putuju pod nadzorom odrasle osobe od obveze pružanja dokaza. Köstinger se osvrnula i na visoku stopu testiranja u Austriji, koja je također mogla utjecati na njemačku odluku: „Ovaj razvoj događaja je razočaravajući, ali bio je za očekivati ​​i logična je posljedica cijele situacije.

Platteru to nije iznenađujuće

Guverner Tirola Günther Platter (ÖVP) u međuvremenu je rekao da njemačka ocjena kao područja visokog rizika „ne iznenađuje zbog situacije zaraze i da sada pogađa brojne europske zemlje“: „Omikron je odavno stigao u Europu , a ocjena kao visokorizično područje to neće promijeniti”. Međutim, „ništa ne stoji na putu“ sigurnom odmoru za cijepljene osobe u Tirolu, smatra guverner. Ovaj propis se podudara s austrijskim 2G pravilom u smještajnim objektima. Istovremeno, Platter je pozvao Njemačku da „brzo“ sudjeluje u rješenju za djecu. „Postoje jasne preporuke Europske unije za djecu mlađu od 12 godina, koje predviđaju izuzeće od karantene za djecu“, podsjetio je šef Tirola.

Na popis je dodano još 30 zemalja

Osim Austrije, na popis je dodano još više od 30 zemalja, od kojih mnoge u Africi i na Karibima. U Francuskoj, koja se već smatrala visokorizičnim područjem, prekomorski departman Saint-Pierre i Miquelon dodaje se na popis područja visokog rizika – kao i nizozemski prekomorski departman Sint Maarten. Bugarska, Latvija, Sjeverna Makedonija, Albanija, Srbija, Bosna i Hercegovina, Džibuti, Burkina Faso, Gambija, Liberija, Senegal i Niger, Ekvatorijalna Gvineja, Sao Tome i Princip, Gvineja Bisau, Srednjoafrička Republika, Eritreja, Madaliagaskar , Kolumbija, Peru, Gvajana, Surinam, Sveti Kits i Nevis, Sveti Vincent i Grenadini, Benin, Kostarika, Dominikanska Republika, Sveta Lucija, Antigva i Barbuda, Filipini i Čad.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime