Foto: Pixel

U Njemačkoj počinje javna rasprava o tome trebaju li se ukinuti epidemiološke restrikcije za skupine građana za koje se može procijeniti kako je minimalna šansa da prenose zarazu. Bit će to ključna tema razgovora novog njemačkog summita kancelarke Angele Merkel i regionalnih lidera. Nijemci su sve zadovoljniji brzinom cijepljenja (čak 3,4 milijuna doza u prošlom tjednu), pa se postavlja pitanje treba li vratiti sva osnovna prava uskraćena epidemiološkim mjerama onima koji su se cijepili, osobama koje su preboljele COVID-19, svima koji mogu predočiti svježi negativni test, ali i onima za koje je logično pretpostaviti kako ne mogu značajno utjecati na transmisiju bolesti. Te skupine građana dobile bi pravo da bez ograničenja odlaze na putovanja, u trgovine, restorane, kazališta… tj. praktično žive normalno, što je u Njemačkoj, koja je ponovo uvela vrlo stroge mjere, trenutačno zabranjeno ili precizno regulirano. Nijemci su posebno zadovoljni što su dogovorili s proizvođačima cjepiva nove isporuke koje im jamče dodatno ubrzanje cijepljenja.

Njemačke federalne vlasti pripremile su papir u kojem se navodno temeljem znanstvenih osnova priprema liberalizacija epidemioloških mjera za dio stanovništva. Regionalnim liderima, sudeći prema pisanju Bilda, plasira se teza prema kojoj neće biti privilegiranih nego će se samo „ukloniti neopravdana ograničenja na fundamentalna prava“ onima koji više nisu rizični po pitanju širenja SARS-CoV-2 virusa.

U novom planu federalne vlade najavljuje se i ukidanje svih mjera, ali tek u trenutku kad se procijeni da je dosegnut kolektivni imunitet (ukupni udio onih koji su preboljeli Covid i cijepljenih u društvu). Prema sadašnjim procjenama u Njemačkoj smatraju kako je granica kolektivnog imuniteta negdje između 70 do 80 posto građana, ali tvrde kako to može ovisiti o pojavi novih sojeva virusa.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime