Foto: Pixel

S obzirom na sve veći broj infekcija CoV-om, Njemačka će ući u najoštriju blokadu otkako je pandemija započela prije godinu dana. Od 1. do 5. travnja za cijeli javni, ekonomski i privatni život predviđa se naglo gašenje. Njemačka kancelarka Angela Merkel (CDU) i premijeri saveznih država odlučili su u utorak navečer. Zaključavanje će se produljiti do 18. travnja.

Veliki četvrtak i Velika subota definirani su kao dani odmora i povezani su s opsežnim ograničenjima kontakata. „Načelo #WirBleibenZuHause (Ostajemo kod kuće) primjenjuje se pet uzastopnih dana“, kaže se u odluci. Trgovina hranom u strogom smislu te riječi trebala bi ostati otvorena samo na Veliku subotu. Privatna okupljanja trebaju biti ograničena na vaše i jedno drugo kućanstvo, ukupno najviše pet osoba. Djeca do 14 godina se ne računaju. Parovi se smatraju jednim domaćinstvom.

Prema odluci, okupljanja u javnim prostorima uglavnom su zabranjena u tom razdoblju. Tamo gdje je vani ugostiteljstvo već otvoreno, mora se ponovno zatvoriti ovih pet dana. Samo centri za cijepljenje i testiranje trebaju ostati otvoreni. Od crkava i vjerskih zajednica traži se da daju na Uskrs samo „online ponude“ za vjernike. Katolička crkva u Njemačkoj i dalje želi održati bogoslužja uživo – bili su iziritirani i iznenađeni zahtjevom.

„Još nismo uspjeli pobijediti virus, on se ne predaje“, rekla je Merkel nakon vijećanja. Njemačka je u vrlo ozbiljnoj situaciji s eksponencijalno sve većim brojem slučajeva, sve većim stresom na odjelima intenzivne njege u klinikama i širenjem zaraznijih inačica koronavirusa. Bavarski premijer Markus Söder (CSU) opisao je rezolucije kao „teško rađanje“, ali u kojem je pronađena „jasna crta“. „Tim koji je bio za oprez prevladao je sveukupno“ – rekao je šef CSU-a. O sljedećim koracima razgovarat će se 12. travnja.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime