Od danas će na čelu njemačke vlade biti Semafor koalicija, koja nosi taj naziv zbog tipičnih boja koje tri koalicijske stranke nose: crvena (SPD – socijaldemokrati), žuta (FDP – liberali) i zeleni (Zeleni – stranka za okoliš).

Njemačka tiskovna konferencija je na marginama Budestaga razgovala sa čelnikom Zelenih Michaelom Kellnerom, koji je gotovo sat vremena odgovarao na njihova pitanja i izrazio svoju uvjerenost kako će ova koalicija, koja je velika novost s obzirom na dugogodišnju vladavinu demokršćana, opstati sve četiri godine.

Također, Kellner je najavio i nekoliko značajnih novina za njemačko društvo. Među ostalim ova koalicija želi povećati osnovnu mirovinu. Povećala bi se, prema njihovim najavama, godišnja isplata za samozaposlene i zaposlenike s visokim primanjima onako kako je i najavljeno. 

No nakon objave koalicijskog sporazuma izgleda da povećanje za ostale umirovljenike neće biti preko 5%, kako su ranije najavljivali, nego nešto više od 4%. I dok je to povlačenje kočnice kritizirano od strane nove oporbe, Kellner je izjavio kako je i 4% „vrlo dobro u odnosu na ranija povećavanja“.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime